Comisia de la Veneția, în favoarea limitelor de termene prezidențiale
În noul său raport privind limitele prezidențiale, Comisia de la Veneția afirmă că realegerea nu este un drept al omului ca atare, ci o modalitate a dreptului de a fi ales. Astfel, Comisia de la Veneția este în favoarea limitelor de termene prezidențiale pe termen lung în regimurile prezidențiale și semiprezidențiale. Ele ajută la prevenirea abuzului de putere și nu limitează în mod nejustificat drepturile candidaților sau ale alegătorilor, se spune într-un comunicat emis de CE.
„Răspunzând la întrebarea dacă limitele termenului restricționează în mod nejustificat drepturile umane și politice ale candidaților aspiranți, Comisia de la Veneția concluzionează că dreptul de a fi ales nu este un drept absolut și poate fi supus unor limite obiective și rezonabile. Limitarea mandatelor prezidențiale în sistemele prezidențiale și semiprezidențiale vizează asigurarea democrației și nu constituie discriminare, dacă limitele termenului sunt neutre și nu sunt impuse sau ridicate de o manieră care ar elimina prematur pe cineva din funcție sau ar asigura serviciul continuu al unei persoane care deține în prezent funcția”, notează aceeași sursă.
Experții constituționali ai Consiliului Europei au pregătit raportul la cererea Organizației Statelor Americane. Acesta se bazează pe un studiu comparativ al țărilor din Europa, Africa, Asia și America, precum și pe lucrările anterioare ale Comisiei de la Veneția, în care aceasta și-a exprimat clar abordarea critică față de prevederile constituționale, permițând mai mult de o realegere a șefului de stat în sisteme prezidențiale și semiprezidențiale.
Studiul statelor selectate efectuat de Comisia de la Veneția indică faptul că există cinci modele principale de limitare a limitelor termenului prezidențial:
- Nicio limitare, nici în absența unor prevederi contrare (Azerbaidjan, Belarus, eventual Bolivia (situația juridică este neclară după o hotărâre a Curții Constituționale), Costa Rica, Cipru, Islanda, Italia) sau cu o anumită dispoziție care permite realegerea nelimitată (Venezuela);
- Limitarea termenilor consecutivi (fără numărul maxim): Peru, Chile, San Marino, Elveția, Uruguay;
- Limitarea numărului (doi) de termene posibile: Albania, Algeria, Croația, Grecia, Ungaria, Irlanda, Kosovo, Muntenegru, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Africa de Sud, „fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, Tunisia, Turcia, SUA;
- Limitarea prin număr fix (două) a posibilelor termene consecutive: Argentina, Austria, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Israel, Kazahstan, Letonia, Lituania, R. Moldova, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ucraina;
- Interzicerea absolută a realegerii: Armenia, Columbia, Republica Coreea, Kârgâzstan, Malta, Mexic.
Raportul a fost adoptat la sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția din 17 martie, iar textul complet va fi publicat pe site-ul web al Comisiei marți, 20 martie.