COD PORTOCALIU Guvernul prezintă informații privind deszăpezirea drumurilor, deconectările de la energie electrică și activitatea punctelor de trecere a frontierei
Instituțiile responsabile subordonate Executivului întreprind „toate măsurile necesare pentru a gestiona impactul condițiilor meteorologice extreme care afectează R. Moldova”, anunță reprezentanții Guvernului, într-un comunicat de presă. În acest sens, în vederea prevenirii situațiilor de risc, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite luni, 8 ianuarie, pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică.
Până la amiază, au fost înregistrate 46 apeluri la numărul de urgență 112.
Deszăpezirea drumurilor
Conform Guvernului, pe drumurile publice naționale se efectuează lucrări de patrulare, lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului. În procesul tehnologic sunt antrenate 212 utilaje speciale și aproximativ 170 muncitori rutieri.
De asemenea, au fost distribuite 1576,5 tone de sare tehnică, 151,5 tone de material antiderapant manual și circa 351 tone material antiderapant mecanizat.
„Lucrările de curățare și presurare a materialului antiderapant se desfășoară pe toate traseele naționale, regionale și locale, dar mai intensiv în zona de nord a țării. Drumuri blocate la moment nu sunt. Menționăm că, deși nu sunt drumuri complet blocate, circulația este dificilă, în special pentru vehiculele grele”, notează reprezentanții Executivului.
Peste 1020 de polițiști sunt implicați în menținerea securității circulației rutiere pe întreg teritoriul țării. În cursul nopții trecute, forțele de poliție au intervenit în 198 de cazuri create de condițiile meteo extreme.
Deconectări de la energia electrică
Conform informației prezentate de către SA „RED-Nord”, la ora 10:00, erau afectați circa 11 491 de consumatori din 40 de localități din raioanele Florești, Rezina și Sîngerei. 6 137 de consumatori din 15 localități din raionul Rezina au fost reconectați la rețeaua de energie electrică.
În zona de operare a Premier Energy Distribution, au fost reconectați 4 122 de consumatori, însă 10 500 de consumatori din 26 de localități rămân fără energie electrică în raioanele Orhei, Telenești, Nisporeni și Criuleni.
SA „Energocom” a informat despre acoperirea comercială integrală a necesarului de consum a malului drept.
SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord” au raportat despre funcționarea stabilă a unităților de generare.
Infrastructura de transport și distribuție a gazelor naturale funcționează în regim stabil.
Zboruri anulate
Aeroportul Internațional Chișinău informează că din cauza vântului lateral și a precipitațiilor sub formă de ninsoare densă, procedurile de degivrare a aeronavelor nu pot fi efectuate. Prin urmare, decolarea aeronavelor este temporar suspendată. Călătorii care au programate zboruri pentru 8 ianuarie sunt îndemnați să verifice din timp graficul zborurilor, având în vedere că mai multe curse au fost amânate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
Activitatea punctelor de trecere a frontierei
Sectoarele Poliției de Frontieră activează în regim normal, conform misiunilor de serviciu. În Punctul de trecere a frontierei Volintiri și Caplani au fost pornite generatoarele, din lipsa de energie electrică, pentru continuarea activității fără întreruperii. Totodată, toate punctele de trecere a frontierei sunt funcționale.
La această oră, activitatea feribotului de la Molovata, care face legătura între cele două maluri ale Nistrului, este sistată din cauza rafalelor de vânt puternic și ninsorii.
În continuare, în punctul Leușeni-Albița, partea română restricționează deplasarea camioanelor pe direcția intrare în România.
Guvernul a activat duminică, 7 ianuarie, o celulă de criză pentru a coordona și gestiona resursele în vederea „abordării situației actuale”.
„Recomandăm cetățenilor să se informeze doar din surse oficiale pe care se publică informații actualizate despre starea drumurilor, condițiile de trafic și regimul de lucru al tuturor instituțiilor. În cazul în care ați decis să porniți la drum, vă îndemnăm să păstrați în portbagajul mașinii nisip, lopată și lanțuri. În situații de risc, apelați Serviciul 112”, mai notează Guvernul.
Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu pătrunderea unui ciclon sudic și a unei mase de aer polar pe teritoriului țării, pe data de 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.