„Cod galben” de alertă COVID-19 în două localități, iar Chișinăul intră în „cod portocaliu”. Nemerenco: Comisiile Teritoriale vor decide recomandările aplicabile
Autorităților din Sănătate anunță marți, 12 iulie, că R. Moldova rămâne în „cod verde” de alertă epidemiologică, dar în raioanele Ialoveni și Anenii Noi se atestă „cod galben” de alertă COVID-19, iar în municipiul Chișinău – „cod portocaliu”.
În R. Moldova a crescut cu 82% numărul cazurilor de infectare cu COVID-19. Peste 1 800 de persoane au contractat virusul, în ultima săptămână, dintre care 220 de copii și 13 gravide. Totodată, s-a înregistrat și o creștere a numărului de decese: 14 persoane au decedat, față de 3 decese, câte au fost înregistrate săptămâna anterioară. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Ana Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți, 12 iulie.
„De la mijlocul lunii mai, în unele țări, a început o creștere a incidenței. Am observat, în țările în care valul deja a trecut, că au fost afectate aproximativ timp de două săptămâni-o lună, până a început o scădere a numărului de cazuri. Acest val demonstrează o contagiozitate înaltă a tulpinei actuale dar o afectare mai ușoară. Totodată, rămâne destul de periculoasă pentru oamenii care suferă de alte comorbidități și au o imunitate în depresie”, a declarat Ala Nemerenco.
În raioanele Anenii Noi și Ialoveni, cât și în municipiul Chișinău, urmează să se întrunească Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică care vor decide recomandările aplicabile la nivel de teritoriu, mai spune ministra.
Ministerul Sănătății atenționează persoanele care urmează să călătorească despre introducerea în unele țări a restricțiilor de intrare. Astfel, în țări ca Franța, Malta, Olanda, Spania, Finlanda, cetățenilor din R. Moldova ar putea să li se verifice certificatele de vaccinare anti-COVID sau de recuperare după boală.
În privința administrării celei de a patra doză de vaccin anti-COVID (al doilea booster), recomandată de agențiile sanitare europene persoanelor de peste 60 de ani, ministra Sănătății a spus că Comitetul național de coordonare a imunizării urmează să se întrunească miercuri pentru a lua o hotărâre.
„Suntem pregătiți, avem și experiența acumulată. La momentul de față doar câteva spitale primesc pacienți cu cazuri de COVID-19 confirmat. Paturi sunt suficiente, inclusiv paturi de reanimare. Secțiile sunt ocupate la o capacitate extrem de mică, cu excepția Spitalului municipal de boli contagioase de copii, în care sunt spitalizați circa 82 de copii infectați cu COVID-19. Nu avem copii sau femei gravide în stare gravă”, afirmă Nemerenco.
Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, anunța luni, 11 iulie, că în Chișinău se atestă un risc sporit de infectare cu COVID-19, iar în municipiu ar putea fi instituit gradul de alertă „cod galben” privind riscul transmiterii virusului SARS-CoV-2.