Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CNED: Casele ecologice - soluția…

CNED: Casele ecologice – soluția pentru facturile mai mici la energie 

Sursă foto: Facebook/ Centrul Național pentru Energie Durabilă

Vitalii Guțanu, antreprenor specializat în electromecanică, câștigător la competiția „GCIP Moldova 2023”, categoria „Clădiri verzi”, a creat un prototip de „casă pasivă” – o construcție care îmbină materiale ecologice și tehnologii de ultimă generație în gestionarea eficientă a energiei. Invenția i-a adus un premiu de  10 000 de dolari la competiția organizată de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED). 

Antreprenorul a studiat, a cercetat și a făcut schimb de experiență cu specialiștii din Germania pentru a contura un conceptul său. Pentru implementarea acestuia, Vitalii Guțanu a ales să renoveze o casă ecologică deja existentă, construită cu materiale biodegradabile precum lutul. Datorită echipării cu un sistemul de baterii solare, construcțiile sunt „mult mai stabile termic”.

„Este vorba despre o casă inteligentă, unde procesele tehnologice sunt automatizate, prin monitorizarea sistemului și aplicarea resurselor regenerabile. (…)În perioada rece a anului noi folosim o parte din resurse, cum ar fi biomasa, ca sursă de încălzire, având la dispoziție și panouri termosolare, care ne reduc costurile. De exemplu, în perioadele intermediare de încălzire, cum ar fi primăvara, toamna, când este soare, este radiație și noi putem stoca energia termică, iar ulterior o putem folosi în perioada mai rece a anului. Astfel, evităm și fenomenul de supraîncălzire a sistemului, dar și avem cheltuieli mai mici”, punctează Vitalie.

Potrivit CNED, o „casă pasivă” consumă cu până la 90% mai puțină energie termică pentru încălzire față de casele tradiționale și cu 75% mai puțină decât clădirile noi, care trebuie să respecte mai multe reguli de eficiență energetică.

La gala de premiere, Vitalii Guțanu a menționat: „Este nevoie de susținere, fiindcă sunt multe impedimente, este nevoie de investiții și acestea trebuie reflectate în prezentarea proiectelor. Este nevoie și de suport administrativ, fiindcă potențialii inventatori se ciocnesc de partea administrativă, pe care ei nu o cunosc bine, nu au cunoștințe în domeniul financiar, cum să facă un plan de afaceri. Noi avem ideea, dar mai departe este greu de gestionat. Datorită acestei competiții, am avut acces la toate informațiile necesare, de unde pot beneficia de anumite granturi, dar și cum pot ajuta compania să progreseze”.

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă) și alți parteneri internaționali și locali.