Circa un milion de ucraineni au intrat în R. Moldova de la începutul războiului din Ucraina
De la începutul războiului din Ucraina, în R. Moldova au intrat circa un milion de ucraineni, dintre care 104.011 de ucraineni se află și acum pe teritoriul țării noastre, anunță Poliția de frontieră într-un comunicat, joi, 23 februarie.
„Mâine, 24 februarie, se împlinește un an de la începutul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Acest război a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, prin unificarea eforturilor, R. Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați, care vin în țara noastră”, menționează autoritățile.
Potrivit datelor oficiale, în perioada 24 februarie 2022 – 22 februarie 2023 în R. Moldova au intrat – 937.568 cetățeni ai Ucrainei, dintre care: 698.594 ucraineni prin sectorul moldo-ucrainean, 119.200 ucraineni prin sectorul moldo-român și 119.774 ucraineni pe cale aeriană.
Actualmente pe teritoriul R. Moldova se află 104.011 ucraineni, dintre care 48.417 minori, 38.614 femei și 16.980 bărbați. Ceilalți 833.557 de ucraineni au ieșit din R. Moldova.
Referitor la unitățile de transport, autoritățile informează că din data de 24 februarie 2022 până în 22 februarie 2023, la frontiera moldo-ucraineană, pe sensul de intrare în țară au fost consemnate 129.745 de autovehicule cu numere de înmatriculare ucrainene, dintre care 10 094 se află și în prezent pe teritoriul R. Moldova.
Cel mai mare de număr de cetățeni ucraineni care au intrat în R. Moldova a fost înregistrat în perioada 25 februarie – 10 martie 2022.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 23 februarie 2023, 992 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care 723 de femei și 269 de bărbați, au fost angajate oficial în câmpul muncii din R. Moldova. Potrivit ANOFM, cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidențele Agenției sunt angajați în: Chișinău – 749 persoane, UTA Găgăuzia – 42, Bălți – 35.
„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM.
Potrivit informațiilor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, de la începutul anului curent:
- Circa 131 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând circa 1938 locuri de muncă vacante pentru aceste persoane.
- Peste 18 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.
Pentru a supraveghea și facilita fluxul de la granițe, UE a oferit R. Moldova suport financiar și expertiză în valoare de 30 de milioane de euro. Uniunea Europeană a semnat cu R. Moldova un acord privind cooperarea în domeniul gestionării frontierelor, care a permis mobilizarea echipelor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) pe teritoriul R. Moldova.