Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt proprietarii și administratorii…

Cine sunt proprietarii și administratorii posturilor TV, afiliate lui Șor și Plahotniuc, ale căror licențe au fost suspendate. Oleg Cristal, din nou la cârma televiziunilor fostului lider al PD

Colaj ZdG

Consiliul Audiovizualului (CA) a publicat luni, 30 octombrie, lista actualizată a proprietarilor beneficiari ai furnizorilor de servicii media de televiziune. Ziarul de Gardă a analizat cine sunt în prezent proprietarii și administratorii celor șase posturi de televiziune, afiliate oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, a căror licențe de emisie au fost suspendate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE): Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Oleg Cristal, din nou la cârma televiziunilor lui Plahotniuc

Prime este un post de televiziune care aparține oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, prin intermediul companiei „General Media Group Corp”. În prezent, administratorul Prime este Oleg Cristal, fost consilier al lui Plahotniuc și fost director de știri la Publika. Anterior, el a administrat posturile de televiziune Canal 2 și Canal 3 care, de asemenea, fac parte din holdingul media al lui Plahotniuc. La începutul anului 2020, Cristal susținea că nu mai colaborează cu televiziunile oligarhului.

Sursa foto: publika.md

Pe lângă postul de televiziune Prime, Oleg Cristal administrează și Publika TV, a cărui proprietar este, de asemenea, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Sediul televiziunilor Prime și Publika TV și adresa juridică a companiei care le deține se află pe strada Ghioceilor 1, pe teritoriul Centrului Expozițional „Moldexpo” din Chișinău.

ZdG a scris anterior că la aceeași adresă își au sediul și alte două posturi TV, Canal 2 și Canal 3, deținute de compania „Telestar Media” SRL, al cărei fondator și administrator oficial este Lilian Buștiuc. Toate cele patru televiziuni transmiteau deseori aceleași știri, produse de compania „GMG Production”, o altă companie afiliată lui Vladimir Plahotniuc, despre care ZdG a scris la începutul lunii aprilie 2023 că se află în proces de insolvabilitate. Pe 3 aprilie 2023, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Central, au admis o cerere privind intrarea în insolvabilitate înaintată de „Finpar Invest” SRL, una dintre cele mai vechi companii controlate prin intermediari de Plahotniuc. Conform unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău, „GMG Production” S.R.L. a înregistrat datorii față de Î.C.S. „Finpar Invest” S.R.L. în sumă de 28 011 555 de lei, iar în „conturile bancare ale debitorului nu erau mijloace financiare/bunuri disponibile pentru achitarea cu potențialii creditori”. Serviciul Fiscal de Stat a informat că „GMG Production” S.R.L. faţă de bugetul public naţional avea datorii în sumă de 1 197 265 de lei.

Conform rise.md, la începutul anului 2020, locul lui Oleg Cristal la „Telestar Media” a fost luat de Lilian Buștiuc, care a devenit în acte și administrator, și asociat unic. Buștiuc este și secretar al clubului de motocicliști Răzeșii Moldovei, organizație implicată în mai multe acțiuni de caritate. 

În luna mai 2022, Lilian Buștiuc a declarat pentru ZdG că „Telestar Media” SRL și „GMG Corp” „sunt două entități separate. Unica ce este în comun este baza de producție și sediul. Cândva a fost luată decizia pentru eficiența lucrului. A fost angajată o companie care prestează mai multe servicii tehnice și toată producția de bază se face la această companie, «GMG Production»”.

Unul dintre posturile de televiziune afiliate fostului deputat fugar Ilan Șor a căror licență a fost suspendată pe perioada stării de urgență din R. Moldova este Orizont TV, deținut de „Archidoc Group” SRL. Potrivit listei publicate de CA, Roman Gușan figurează în continuare în calitate de administrator al postului de televiziune, iar proprietarul beneficiar este Cristina Gușan.

Postul de televiziune ITV este deținut de „Media Pro Group” SRL. Proprietarul beneficiar al canalului de televiziune este Ecaterina Hromi-Jullien. Anterior, proprietarul postului TV a fost amendat cu 7000 de lei de Consiliul Audiovizualului pentru faptul că nu a solicitat acordul CA privind modificarea componenței asociaților, așa cum impune legea, conform media-azi.md. Iar administratorul postului de televiziune este Natalia Poleacova.

În octombrie curent, postul de televiziune ITV a fost amendat cu 5 000 de lei de Consiliul Audiovizualului pentru că nu și-a respectat propria concepție de programe aprobată în august 2023. Potrivit unui comunicat al CA, postul de televiziune ITV a difuzat 9,45% de programe audiovizuale realizate de producători ce nu se află sub jurisdicția R. Moldova, în timp ce furnizorul s-a angajat să nu dea astfel de conținut, indicând 0% în concepție. În această categorie a fost inclus filmul-serial „След” realizat de un producător din Federația Rusă.

Luni, 30 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis, la recomandarea SIS, suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune „care promovează interese străine”.

Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Anunțul a fost făcut de șeful SIS Alexandru Musteața în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 30 octombrie. Oficialul a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS.

Totodată, șeful SIS a mai anunțat că a semnat luni un ordin pentru blocarea a 31 de pagini web, „dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă”.