Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cine este moldoveanul care își…

Cine este moldoveanul care își propune să construiască „primul aeroport privat din România”

Sursa: Europa Liberă România

Nașul de cununie al fostului deputat transfug Sergiu Sîrbu, ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant, este printre acționarii firmei care ar urma să construiască „primul aeroport privat din România”. Consiliul Județean Ialomița a concesionat, pe 49 de ani, 350 ha de teren companiei lui Vizant, care are la dispoziție patru ani pentru a finisa construcția, relatează Europa Liberă România.

O investiție de 400 de milioane de euro

Potrivit sursei citate, la licitația pentru concesionarea terenului și implementarea proiectului a fost un singur concurent: firma Avant Airports SRL, care are acționari doi români și un moldovean – Valentin Vizant. Compania este asociată cu o firmă din Ucraina.

Aeroportul – o investiție de 400 de milioane de euro – ar urma să aibă un terminal de 30 de mii de metri pătrați, pentru pasageri, și un flux anual de 6,5 milioane de călători. Prin terminalul cargo, de 20 de mii de metri pătrați, ar urma să treacă anual peste 10 mii de tone de marfă. Peste 30 de mii metri pătrați dedicați reparării și întreținerii aeronavelor. În proiectul prezentat de Avant Airports SRL sunt planificate un parc fotovoltaic pentru independența energetică a aeroportului și o școală de aviație. În plan mai există un hotel, o gară și zone de agrement.

În schimbul terenului, Consiliul Județean Ialomița va primi anual 400 de mii de euro.

Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate. Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, a scris pe Facebook președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, citat de ELR.

Avant Airports, fostă Perpetual Beta, are un singur angajat

Înființată în 2016, la Târgu Mureș, inițial cu numele de Perpetual Beta, firma avea ca obiect de activitate studierea pieței și sondarea opiniei publice. Fondator, Carmen Bahrim, fostă angajată la societăți de asigurare.

Din 2018 în 2022, Carmen Bahrim îi cesionează mamei sale acțiunile, iar obiectul de activitate al firmei se modifică de câteva ori.

În 2019, Perpetual Beta semnează singurul contract public pe care îl are, cu Romgaz, pentru servicii de consultanță în management, de peste 130 de mii de lei.

Pe 2 noiembrie 2023, în firmă intră alți doi acționari – Valentin Vizant (45% din acțiuni) și Mircea Tudor (45%). Și tot atunci se schimbă obiectul de activitate al firmei în activități de servicii anexe transporturilor aeriene și numele firmei, în Avant Airports SRL.

Din 17 ianuarie 2024, structura acționariatului firmei se schimbă și ea:

  • Carmen Bahrim -10%
  • Mircea Tudor – 33%
  • Vizant & Partners SRL – 33%
  • Avant Petroleum SEL – 24%.

În 2023, Avant Airports a avut o cifră de afaceri de aproape 450 de mii de lei, profit de peste 230 de mii de lei și un singur angajat. „Datele financiare ale firmei nu au fost un impediment”, explică președintele CJ Ialomița, Marian Pavel, pentru Europa Liberă.

Sunt firme specializate care cu asta se ocupă. Faptul că au un singur angajat – nu aia e important, uitați-vă pe board-ul lor (în conducerea lor – n.r.). Pe mine mă interesează să facă ce au promis”, spune Marian Pavel.

Om de afaceri, bănuit de spălare de bani

Facebook/ Valentin Vizant

Numele nașului fostului deputat Sergiu Sîrbu figurează și într-o anchetă realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, în calitate de partener de afaceri al fostei primărițe interimare a municipiului Chișinău, Silvia Radu, cercetată pentru spălare de bani.

Valentin Vizant, Silvia Radu și ex-șeful Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, sunt nume vizate într-un dosar de spălare de bani, în baza căruia au fost efectuate percheziții la domiciliile acestora. Vizant cataloga descinderile drept „acțiune de prost gust, efectuate în baza unui dosar la comandă”, relatează tv8.

Potrivit CNA, citat de NM.md, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. S-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți. La acea etapă, se investiga o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei.

În timpul mandatului președintelui comunist Vladimir Voronin (2001-2009), Vizant a fost promovat în importante funcții publice din Republica Moldova, printre care și consultant în Aparatul Preşedintelui. Anticoruptie.md scrie că, din 2001 şi până în 2005, Valentin Vizant a fost secretar al Comisiei Electorale Centrale, iar în perioada 2005-2008 – director al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile. Ulterior, a activat ca director al Întreprinderii de Stat Poşta Moldovei. În 2014, Vizant s-a regăsit pe poziția a cincea în lista electorală a Partidului „Patria”, cu care politicianul Renato Usatîi s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare în 2014.

În Republica Moldova, acesta are o firmă care se ocupă cu transportul aerian de pasageri.

Pe rețelele de socializare, Valentin Vizant distribuie informații despre aeroportul care ar urma să fie construit.