Cinci persoane au fost salvate de la înec de salvamarii din Chișinău. Patru dintre ele erau în stare de ebrietate
În după amiaza zilei de duminică, 6 august, salvamarii stațiilor de salvare din municipiul Chișinău au intervenit în 5 cazuri pentru a salva persoanele care riscau să se înece în bazinele acvatice din capitală, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Două cazuri au fost înregistrate în parcul „La Izvor”. Salvamarii Stației de salvare Nr. 2 au salvat doi bărbați în vârstă de 43 și 29 de ani, care fiind în stare de ebrietate au intrat în apă să înoate.
„După ceva timp, aceștia au pierdut din puteri, astfel se scufundau sub apa bazinului acvatic. De la mal, bărbații au fost observați de salvamari, care de urgență au intervenit și au scos persoanele la mal în stare conștientă”, notează IGSU.
Alte două cazuri, similare, au avut loc în seara zilei de duminică în parcul „Valea Morilor” din capitală. Doi bărbați cu vârstele de 24 și 36 de ani, riscau să se înece în lac, nerespectând regulile de siguranță. Astfel, aceștia după ce au consumat alcool, s-au aventurat să înoate în bazin, iar la scurt timp salvamarii au observat că persoanele se îneacă. Angajații Stației de salvare Nr. 1 au reușit să extragă din apă, în scurt timp, bărbații în stare conștientă.
Ultimul caz, a fost raportat de salvamarii Stației de salvare Nr. 5 din parcul „Valea Trandafirilor”, unde un minor de 17 ani a fost salvat de la înec în timpul scăldatului. Băiatul a fost scos din apă în stare inconștientă. La fața locului, salvamarii au efectuate manevrele de resuscitare, după care minorul și-a revenit. Ulterior acesta a fost predat echipajului de medici, pentru îngrijiri necesare.
În acest sens, IGSU atenționează cetățenii despre riscul înecului în stare de ebrietate, în mod deosebit pe timp de caniculă. Salvatorii avertizează că consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, prezintă pericol pentru viață și sănătate. Astfel, sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoca pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.