Cinci candidați s-au înregistrat la Concursul pentru funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al „Teleradio-Moldova”
Consiliul Audiovizualului informează că la 18 ianuarie 2021 a expirat perioada de depunere a dosarelor la Concursul repetat pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Consiliului de Supraveghere al furnizorului public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova”, în cadrul căruia urmează a fi selectați 3 membri ai Consiliului de Supraveghere, pentru un mandat de 6 ani.
Candidații care au depus dosarul pentru concurs:
- Victor Borșevici – academician, profesor universitar. Acesta și-a exprimat susținerea pentru candidatul independent susținut de PSRM Igor Dodon în campania prezidențială din 2020. Acesta a fost ambasador al R. Moldova în China, 2002–2006.
- Alexandru Verșinin;
- Nicolae Scorpan – regizor, membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova. Maestru în artă ;
- Nae-Simion Pleșca – deputat în Parlamentul Republicii Moldova în 2010-2014. Înainte de a ajunge deputat, Nae-Simion Pleşca a lucrat în cadrul mai multor instituţii de presă, printre care „Moldova Suverană, „Argumentî i Faktî” Moldova, „Tineretul Moldovei” sau Compania de Stat „Teleradio-Moldova”, având şi activităţi în domeniul publicităţii şi al construcţiilor. A ajuns deputat în 2010, fiind ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Deşi la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, fiind pe poziţia a 28-a în lista PLDM, nu a acces în Parlament, Pleşca a devenit deputat în iulie 2015, după ce Anatolie Dimitriu a ales funcţia de preşedinte al raionului Ialoveni, lăsându-i, astfel, locul în Parlament lui Pleşca. În ianuarie 2016, Nae-Simion Pleşca a făcut parte din grupul de deputaţi liberal-democraţi care au părăsit fracţiunea şi au susţinut învestirea Guvernului Filip. În aprilie curent, alături de alţi 5 deputaţi care au acces în Parlament pe listele PLDM, Nae-Simion Pleşca a aderat la Partidul Democrat şi la fracţiunea democrată din Legislativ. Familia deputatului Pleşca a fost în atenţia presei şi în martie 2016, atunci când fiul mai mic al legislatorului, Sorin, l-a împuşcat mortal pe fratele mai mare, Dan, chiar în bucătăria locuinţei deputatului, după care a fugit, fiind de negăsit timp de două săptămâni.
- De ce și-a înscris deputatul Pleșca Mercedes-ul de lux pe una dintre firmele pe care le deține
- (DOC, FOTO) Procesul, casele şi firmele deputatului Nae-Simion Pleşca
- DOC/ Fostul deputat Nae-Simion Pleşca riscă să rămână fără o parte din avere
- Dumitru Roibu – activist civic. Liderului Mișcării de Tineret ,,Urmașii lui Ștefan”.
Consiliul Audiovizualului, în termen de 15 zile de la data-limită de depunere a dosarelor de participare, va desfășura bilanțul Concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Consiliului de Supraveghere al furnizorului public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova”.
În conformitate cu Codul serviciilor media audiovizuale, Consiliul de Supraveghere este responsabil de „activitatea furnizorului public național de servicii media în scopul realizării Caietului de sarcini și, după caz, intervine cu decizii cu caracter de reglementare, aprobă plafonul maxim al creditelor bancare pe care le poate solicita directorul general fără aprobarea Consiliului de supraveghere, aprobă propunerile de modificare a bugetului furnizorului public național de servicii media, ține registrul adresărilor publice, examinează petițiile și sesizările parvenite de la populație și, după caz, prescrie directorului general măsuri obligatorii privind redresarea situației, prezintă Consiliului Audiovizualului raportul anual de activitate până la data de 1 februarie a anului următor celui de gestiune și asigură transparența propriei activități”, potrivit Media-Azi.
Consiliul este constituit din nouă membri, personalități publice cu calificări profesionale în domeniile jurnalismului, dreptului, relațiilor cu publicul, relațiilor internaționale, culturii, cinematografiei, gestiunii financiare și gestiunii întreprinderii comerciale, tehnologiei informației și comunicațiilor, activității academice, mass-mediei, ingineriei.
În componența Consiliului de Supraveghere sunt desemnați cel puțin trei reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, altele decât municipiul Chișinău.