Cinci alerte false cu bombă le-au adus câte 3 și un an și jumătate de închisoare. Un cuplu, găsit vinovat de Judecătoria Buiucani pentru anunțuri mincinoase despre minarea aceleiași instanțe
În urma unor investigații ample, desfășurate de procurorii Procuraturii municipiului Chișinău în comun cu polițiștii, două persoane au fost condamnate pentru comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre actul de terorism (art.281 din Codul penal), anunță Procuratura Generală (PG) într-un comunicat de presă.
Astfel, potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 24 ianuarie 2024, un tânăr de 26 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru cinci episoade infracționale, fiindu-i stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Prin aceeași sentință, o tânără de 18 ani a fost condamnată la 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probațiune de 2 ani.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.
Investigația a relevat că inculpatul, fiind deținut în Penitenciarul nr. 15 – Cricova, a orchestrat transmiterea unui telefon mobil partenerei sale, iar ulterior, prin intermediul aplicației „Messenger” i-a dat indicații acesteia, să apeleze la serviciul 112 pentru a comunica despre o alertă cu bombă. La 26 ianuarie 2023, la ora 12:18, tânăra a efectuat acest apel, și a comunicat că Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) este minată, perturbând activitatea instituției și determinând intervenirea la fața locului a specialiștilor, care, cercetând întregul perimetru al sediului, cât și incinta acestuia, substanțe sau dispozitive explozive nu au depistat.
În baza aceleiași scheme, a fost efectuate apeluri la data de 10.02.2023, 15.03.2023, 21.03.2023. 07.04.2023.
Tânăra a declarat că se cunoaște cu inculpatul de mai mult timp, înainte ca acesta să fie deținut. Ulterior, au început o relație. A menționat că alertele false făcute la 112, le-a efectuat de pe 5 telefoane diferite, care i-au fost transmise prin intermediul taximetriștilor. Scopul apelurilor, era de a amâna ședințele de judecată pe anumite cauze penale.
Ambii inculpați și-au recunoscut vinovăția pentru faptele de care au fost acuzați.
„Dorim să atragem atenția cetățenilor asupra gravității consecințelor provocate de alertele false și să îndemnăm la responsabilitate în utilizarea serviciilor specializate precum poliția, ambulanța sau pompierii, solicitându-le doar în cazuri reale de urgență. Conform legii, alertarea falsă despre comiterea unui act terorist poate fi sancționată inclusiv cu închisoarea”, notează PG.