Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii R. Moldova care vor…

Cetățenii R. Moldova care vor să voteze în localitatea unde se vor afla în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie pot să-și declare noul loc de ședere

Foto: Agora.md

Cetățenii care nu au domiciliu/reședința în localitatea în care se vor afla în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, pot depune o cerere privind declararea locului nou de ședere și astfel vor fi înscriși în lista electorală de bază.

Potrivit unui ghid informativ elaborat de Promo-Lex, de exemplu, dacă cetățenii au domiciliu sau reședință valabilă la Telenești, dar locuiesc efectiv, în acest moment, și doresc să voteze la Chișinău, atunci este necesar doar să depună în acest sens o declarație la pretură (sau la Primărie pentru orice altă localitate).

Cine poate depune declarația:

  • Persoanele care stau la chirie dar nu au domiciliu sau reședință valabilă în localitatea în care vor să voteze;
  • Alegătorii care nu au nici domiciliu, nici reședință valabilă, dar doresc să voteze în localitate în care se vor afla efectiv în ziua alegerilor;
  • Orice altă categorie de cetățeni cu drept de vot care au certitudinea că în ziua alegerilor vor vota la o altă secție de votare decât conform domiciliului sau reședinței valabile.

Unde se depune declarația de ședere:

Declarația se depune personal de către alegător la autoritatea administrației publice locale (primărie sau pretură) din localitatea unde dorește să voteze.

Ce documente trebuie să depui:

  1. Declarația de ședere (o poți descărca aici);
  2. Actul de identitate original și în copie.

Când poți depune declarația:

Până la data de 10 iunie 2021, inclusiv.

Unde vei putea vota:

Prin această procedură, alegătorul va fi înscris în lista electorală de bază a secției de votare conform locului de ședere declarat și își va putea exercita dreptul la vot la secția de votare respectivă.

Cum verifici dacă declarația de ședere a fost acceptată și unde ești inclus în listele electorale de bază:

Utilizezi platforma https://verifica.cec.md/