Cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat anti-COVID în Israel pot obține „pașaportul verde”
Cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat anti-COVID în Israel pot obține „pașaport verde” în format electronic, iar cei care au fost bolnavi și s-au tratat de COVID-19, tot pe teritoriul Israel, pot dobândi „certificat privind recuperarea”. Anunțul a fost făcut de către responsabilii din cadrul Ambasedei R. Moldova în Israel.
Potrivit notei informative publicată pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, cetățenii R. Moldova care au fost vaccinați sau au fost bolnavi și s-au tratat de covid-19 în Statul Israel pot obține în format electronic trei documente confirmative:
- • Certificatul privind vaccinarea (תעודת התחסנות);
- • Pașaportul Verde (תו ירוק);
- • Certificatul privind recuperare (תעודת החלמה).
Pentru a avea acces la documentele menționate trebuie accesată pagina web dedicată: https://corona.health.gov.il/ru/green-pass/.
„Se selectează tipul documentului solicitat (unul din cele trei), la rubrica documentul de identitate se selectează „Pașaport”, se introduce seria și numărul, se introduce numărul de telefon, ziua/luna/anul nașterii, e-mail, se bifează consimțământul prelucrării datelor personale de către Ministerul Sănătății. După consumarea acestei proceduri veți primi un cod de 6 cifre pe telefonul indicat de către Dumneavoastră, la introducerea acestuia în caseta de dialog, documentul va fi expediat pe poșta electronică a Dumneavoastră”, se menționează în notă.
Potrivit reprezentanților ambasadei, cetățenii R. Moldova care se află în Statul Israel au dreptul la vaccinare și se pot adresa oricând pentru a beneficia de acest serviciu cu titlu gratuit.
Miercuri, 17 martie, Comisia Europeană a propus introducerea certificatului verde digital, menit să le permită europenilor să călătorească în interiorul Uniunii Europene – în cazul în care îndeplinesc condiiţile sanitare necesare. Certificatul verde digital, „pașaportul verde” propus de CE, pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță, va lua în considerare cele patru vaccinuri împotriva Covid-19 autorizate în UE (cele ale Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson), dar „statele membre pot decide să extindă și la cei care călătoresc în UE și care au fost vaccinați cu un alt vaccin.”, deschizându-se astfel calea pentru vaccinurile Sinopharm chinezesc și Sputnik V rus, pentru care au optat unele țări ale UE, precum Ungaria. O decizie în legătură cu introducerea certificatului verde digital.
„Statele membre vor avea opțiunea de a extinde acest sistem pentru a include călătorii care primesc alte vaccinuri, pentru că ”orice persoană care deține o adeverință electronică verde va avea aceleași drepturi, atunci când călătorește, ca cetățenii statului membru vizitat care au fost vaccinați, testați sau care s-au vindecat”, se menționează într-o notă a Comisiei Europene.
Pentru a fi gata înainte de începutul verii, propunerea Comisiei Europene trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare, precizează Comisia.