Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii din diasporă și cei…

Cetățenii din diasporă și cei din stânga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru alegerile anticipate din 11 iulie

Foto-simbol

Cetățenii din diasporă și cei din stânga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Anunțul a fost făcut de către Comisia Electorală Centrală (CEC) vineri, 30 aprilie.

Potrivit CEC, înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămân a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior.

Înregistrarea prealabilă este unul  din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară țării, dar și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni. Procedura se încheie cu 45 de zile înainte de data scrutinului.

Alegătorii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md și să urmeze instrucțiunile privind completarea formularului online.  Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

CEC va asigura prelucrarea datelor alegătorilor care au solicitat înregistrarea prealabilă cu respectarea prevederilor Legii nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. În acest fel, informațiile despre cetățenii înregistrați nu vor fi transmise altor autorități și nici nu vor fi publicate sau utilizate într-un alt scop. Acestea vor fi utilizate doar pentru a verifica autenticitatea informației despre alegător.

Menționăm că înregistrarea prealabilă are un caracter informativ și nu impune alegătorilor anumite obligațiuni.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate – 11 iulie 2021. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – ȘOR este neconstituțională.