Principală  —  IMPORTANTE   —   Ceslav Panico, ales de Parlament…

Ceslav Panico, ales de Parlament în funcția de Avocat al Poporului

Ceslav Panico a fost desemnat joi, 3 februarie, în calitate de Avocat al Poporului. Pentru candidatura lui au votat 57 de deputați.

El a fost numit în funcție pentru un mandat de 7 ani.

Ceslav Panico este vicedirectorul Institutului de Reforme Penale (IRP). Este licenţiat în Drept (Universitatea „A.I. Cuza” – Iasi, 2007). În cadrul IRP Panico este responsabil de domeniile antitortură, asistență juridică primară și instituții penitenciare și probațiune. Panico este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) și membru al Consiliului pentru prevenirea torturii.

Candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Parlamentul a inițiat concurs pentru selectarea a doi candidați la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), după demisia Nataliei Moloșag din această funcție.

Până acum, Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului, a îndeplinit atribuțiile funcției de Avocat al Poporului.

Pe 2 decembrie 2021, Natalia Moloșag a depus cerere de demisie din funcția de Ombudsman, după ce a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017. Ulterior, Parlamentul a aprobat cererea de demisie a Nataliei Moloșag din funcția de Avocată a Poporului, deși ea a anunțat că și-a retras cererea de demisie. Proiectul de hotărâre a fost votat de 82 de deputați.