Principală  —  IMPORTANTE   —   Certificatul COVID-19 eliberat de R.…

Certificatul COVID-19 eliberat de R. Moldova va deveni echivalent cu cel emis de țările UE, după ce va fi aprobat de Comisia Europeană

Certificatele de vaccinare anti-COVID eliberate de autoritățile moldovenești vor fi compatibile cu certificatele digitale ale Uniunii Europene (UE), după ce va fi aprobat de către Comisia Europeană (CE), a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, miercuri, 27 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Avem o noutate foarte bună pentru toți cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat aici acasă, dar locuiesc peste hotare și sunt plecați deja și de asemenea pentru cei care călătoresc frecvent că certificatul nostru digital COVID, Green pass-ul nostru eliberat de autoritățile din R. Moldova a fost testat cu succes. Despre asta ne-au anunțat reprezentanții Comisiei Europene. Acum doar trebuie să așteptăm decizia de echivalare din partea CE. După care acest certificat va fi absolut echivalent cu oricare certificat eliberat de țările din Uniunea Europeană”, a declarat Ala Nemerenco.

De la 15 octombrie, cetățenii R. Moldova pot descărca online certificatul COVID-19, emis de către autoritățile din R. Moldova, care include certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md. Modelul acestuia a fost aprobat în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și este emis în baza datelor prezentate de către instituțiile medico-sanitare.

Potrivit Guvernului, certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță pe perioada pandemiei COVID-19. Documentul poate fi descărcat gratuit și este disponibil în limbile română/engleză. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.

La prezentarea certificatului COVID, cetățenii trebuie să demonstreze deținerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia. Detalii aici.

De altfel, certificatul COVID eliberat pe teritoriul altui stat, în baza modelului țării emitente, trebuie să fie prezentat în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Pentru certificatele emise în alte limbi decât cele menționate, acestea vor fi confirmate prin traducere autorizată în R. Moldova, în limbile română sau rusă.

Potrivit noii hotărâri CNESP din 8 octombrie, toți cetățenii cu excepția minorilor sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență în sănătate publică, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public.

Citiți și: DOC/ Toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență, să dețină