Centrul La Strada: Cazul Anei-Maria reconfirmă gravitatea violenței față de femei și fete în țara noastră. Apel către autorități
Cazul Anei-Maria a scos la suprafață câteva probleme sociale și sistemice ale societății în care trăim. Nu e doar un caz de răpire și omor al unei femei. E un eșec al sistemului de a răspunde la problema violenței față de femei și fete și a preveni astfel de cazuri de gravitate excepțională, susțin reprezentanții Centrului Internațional „La Strada”.
Aceștia solicită autorităților:
- Desfășurarea acțiunilor active de informare și sensibilizare a populației despre violența față de femei și fete, și serviciile naționale la care pot sesiza cazurile de violență;
- Revizuirea programelor educaționale prin includerea subiectelor de vizează educația pentru egalitatea de gen, relații armonioase și non-violente în programele educaționale obligatorii;
- Implementarea unor programe de prevenire secundară a violenței față de femei prin măsuri centrate pe agresori sexuali;
- Dezvoltarea, implementarea, evaluarea programelor de reducere a agresivității și violenței, în vederea schimbării de atitudini și comportamente în rândul agresorilor;
- Dezvoltarea mecanismului de monitorizare a agresorilor sexuali, care ar permite evaluarea riscurilor comportamentului agresorilor în comunitatea în care locuiesc;
- Operaționalizarea sistemelor interoperabile de evidență a agresorilor în cazurile de violență în familie și în cazurile de violență sexuală.
„(…) Trăim într-o societate care devine sensibilă la problema violenței față de femei și fete doar în cazuri excepționale. O societate în care femeile sunt blamate pentru violența sexuală care li se întâmplă, iar comportamentul agresorilor este normalizat și justificat. O societate care pune accent pe faptul că femeia nu ar fi fost violată dacă nu urca în mașină, dar nu condamnă acțiunile agresorului, decât atunci când e „prea grav”.
Prin comentarii despre faptul că nu ar fi trebuit să urce în mașină, prin aluzii la acțiunile de provocare a agresorului, devenim complice și susținem în continuare această cultură a violului. Ori nimeni, niciodată, nu are dreptul să te facă să se simți în pericol pentru că mergi pe stradă ori pentru că arăți într-un mod anume.
Această cultură e alimentată printr-o educație precară, care nu educă respectul pentru limitele personale, consimțământ și gestionarea impulsiilor prin comunicare asertivă. Luarea în derâdere a temelor ce țin de sexualitate ori consimțământ. Ori „dacă a urcat în mașină, știa la ce să se aștepte”. Ori supoziții precum l-ar fi provocat cumva, altfel nu ar fi avut cum să se întâmple actul de violență. Toate astea alimentează în noi ura față de femei și negarea a tot ce presupune relații asertive și bazate pe respect dintre un bărbat și o femeie (…)”, se spune într-un comunicat al Centrului Internațional „La Strada”.
Potrivit Centrului, cercetările internaționale indică despre un risc major sporit de recidivă în rândul agresorilor sexuali de peste 14% în primii 5 ani de la comiterea infracțiunii. În medie, un agresor sexual nedetectat are un risc de a abuza alte șase femei pe parcursul vieții. Totodată, statisticile indică despre faptul că 58% dintre agresori sexuali în general sunt predispuși să comită și alte violențe, inclusiv agresiuni fizice și sexuale asupra femeilor sau copiilor.
În R. Moldova, potrivit La Strada, până în prezent nu există programe de intervenție pentru agresorii sexuali. Lipsește un sistem național centralizat de date cu privire la agresorii sexuali, ceea ce stagnează eforturile naționale de combatere și prevenire a fenomenului, deoarece nu există posibilitate de a analiza și interpreta acțiunile abuzive, comportamentele și profilurile agresorilor, modurile lor de operare.
Surse ale ZdG au enunțat că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 7 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă. Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.
Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești. Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).