Principală  —  IMPORTANTE   —   Centrul Internațional „La Strada” solicită…

Centrul Internațional „La Strada” solicită ștergerea imaginilor video cu caracter sexual, publicate de vloggerul reținut de oamenii legii

Captură de ecran/Youtube

Centrul Internațional „La Strada” a emis o declarație cu referire la cazul vloggerului Dima White, reținut luni, 17 iulie, de oamenii legii, după ce a publicat scene cu caracter sexual pe platformele de internet. Reprezentanții Centrului susțin că „promovarea online a unor astfel de imagini video normalizează violența sexuală și nu face altceva decât să contribuie la perpetuarea normelor sociale care acceptă violența sexuală în societate”, solicitând „să fie șterse imediat video-urile ce reprezintă minori în ipostaze nud sau în context erotic și să fie stopată orice practică sau inițiativă similară”.

Vloggerul a ajuns recent în atenția opiniei publice, deși a publicat conținut video în care hărțuiește fete în spațiul public, de mai multe luni.

„Propunerile de bani sau alte bunuri în schimbul realizării fotografiilor sau video-urilor în ipostaze intime sau sexuale reprezintă exploatare sexuală. Internetul, tehnologiile informaționale și cele de comunicare creează noi posibilități de exploatare sexuală online, având caracter de amplificare și multiplicare a abuzului comis asupra persoanei, prin faptul că permite vizualizarea materialului de mii de persoane în timp foarte scurt, permite descărcarea și distribuirea acestuia. Comentariile, propunerile indecente și alte comportamente ale Tik-Toker-ului prin care a fost creată o atmosferă neplăcută și insultătoare, ori prin care a creat unele suferințe pentru persoanele implicate în realizarea video-urilor, sunt ilegale, deoarece corpul oricărei persoane nu poate fi folosit în scop de obținere a profiturilor.

Asemenea imagini video pe de o parte exploatează public vulnerabilitatea unei persoane prin determinarea acesteia să accepte unele acțiuni cu caracter sexual în schimbul unor câștiguri financiare, pe de altă parte încurajează comportamente de blamare a protagoniștilor sau protagonistelor din aceste video, ceea ce poate genera hărțuire online sau alte forme de violență online (…).

Mai mult decât atât, prin popularizarea unor astfel de conținuturi online, este creată cerere pentru elaborarea unor materiale noi similare, ceea ce are un efect de domino în cultura societății, fiind contrară tuturor principiilor de relaționare și intimitate bazată pe consimțământ (…). În contextul celor menționate mai sus, solicităm să fie șterse imediat video-urile ce reprezintă minori în ipostaze nud sau în context erotic și să fie stopată orice practică sau inițiativă similară. Totodată, încurajăm persoanele care au fost determinate să participe în astfel de înregistrări video să sesizeze despre cele întâmplate la www.siguronline.md ori la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 08008 8008, pentru a beneficia gratuit de suport și asistență”, se spune într-un comunicat al Centrului „La Strada”.

Luni, 17 iulie, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ofițerii Direcției generale urmărire penală (DGUP) și cei ai Inspectoratului Național de Investigații (INI) anunțau despre reținerea, pentru 20 de zile, a vloggerului și Tik-Toker-ului „care recent a bulversat societatea prin filmarea fetelor în Chișinău contra bani, în timp ce avea contact fizic cu acestea, prin atingerea zonelor sensibile de pe corp”.

Ulterior, conform PCCOCS, acesta publica astfel de scene cu caracter sexual pe platformele de internet pe care are audiențe semnificative – Tik-Tok, Telegram, Instagram – de peste jumătate de milion de abonați. Totuși, deseori victimele nu cunoșteau că bănuitul urma să publice scenele pe aceste platforme. Dosarul investigat vizează cazul unei adolescente de 17 ani, din nordul republicii, a cărei mamă l-a denunțat, după ce i-a determinat fiica în schimbul sumei de 1500 de lei să-și arate sânii goi în fața camerei de luat vederi.

Anterior, deputatul Lilian Carp a sesizat Inspectoratul General al Poliției (IGP) despre apariția în mediul online a unor secvențe video, în care un bărbat folosește „limbaj necenzurat și îndeamnă tinere, inclusiv minore, la acțiuni perverse în locuri publice”, publicând ulterior înregistrarea video pe rețelele de socializare.