Centrul GDM va depune o plângere pe declarația Bisericii privind decizia Curții Europene: „Conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere”
Organizația neguvernamentală Centrul de Informații „Genderdoc-M” (GDM), care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT+ în R. Moldova, anunță că intenționează să depună o plângere pe declarația Bisericii Ortodoxe din Moldova, semnată de mitropolitul Vladimir, privind hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 17 ianuarie.
Potrivit asociației obștești, persoanele publice poartă „responsabilitate majoră” pentru declarațiile și chemările pe care le fac, „deoarece impactul mesajelor lor cu conținut negativ este amplificat de poziția pe care o dețin și poate genera situații periculoase, cum ar fi alimentarea urii față de un grup social”.
„Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, încălcări prevăzute de Codul Penal al R. Moldova, articolul 346. Instigarea la acţiuni violente pe motive de prejudecată. De asemenea, declarația Mitropoliei conține enunțuri ce contravin Constituției R. Moldova, cum ar fi art. 20. accesul la justiție și art. 31. libertatea conștiinței.
(…) În R. Moldova, Biserica este separată de stat și toți cetățenii sunt egali în drepturi, indiferent de orice criterii, cum ar fi religia, orientarea sexuală, identitatea de gen”, susțin reprezentanții organizației GDM.
- Mitropolitul Vladimir, despre hotărârea CtEDO privind protejarea cuplurilor LGBT: „Cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în țara noastră va fi urmată de o reacție pe măsură”. Guvern: „Vom examina această decizie”
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, susține că „cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în R. Moldova, va fi urmată de o reacție pe măsură” din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Declarația vine în contextul hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din 17 ianuarie, care obligă toate statele membre a Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex.
Contactă de ZdG, șefa Direcției comunicare și protocol a Cancelariei de Stat, Aliona Jignea, a afirmat că Guvernul nu comentează declarația Bisericii, iar decizia CtEDO „va fi examinată”.
Purtătoarea de cuvânt a fracțiunii „PAS”, Adriana Vlas, nu a răspuns, deocamdată, solicitării ZdG privind poziția partidului de guvernare în legătură cu avertizarea mitropolitului.
Astfel, Biserica menționează în declarație că „nu s-a opus și nici nu se opune aspirațiilor europene ale țării noastre, însă își dorește ca această integrare să aibă loc cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei”.
O decizie luată marți, 17 ianuarie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă toate statele membre a Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. Concret, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.