Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cele peste 70 de pagini…

Cele peste 70 de pagini web blocate de SIS, pentru perioada stării de urgență, nu scapă de interdicție

Imagine simbol

Deși starea de urgență s-a încheiat pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 31 decembrie 2023, zeci de site-uri care au fost blocate anterior de către Serviciul de Informație și Securitate (SIS) rămân inaccesibile publicului. Conform Mediacritica, instituția motivează menținerea restricției prin faptul că acestea ar prezenta în continuare un pericol la adresa securității naționale.

După sistarea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, atât televiziunile care aveau licențele suspendate, cât și peste 70 de site-uri blocate în acea perioadă rămân inaccesibile publicului.

„După expirarea stării de urgență, Serviciul a stabilit indici de perpetuare a pericolului la adresa securității informaționale a Republicii Moldova și utilizarea unor pagini web în războiul informațional, precum și amenințări hibride la adresa statului, exprimate prin acțiuni la nivel național, regional sau mondial, care afectează reziliența statului, precum și prin campanii de propagandă ostilă sau de dezinformare care pot dăuna regimului constituțional, fapte ce se califică ca fiind pericol deosebit pentru securitatea statului”, precizează SIS într-un răspuns pentru Mediacritica.

Astfel, se mai arată în documentul instituției, „în calitate de măsură orientată spre prevenirea și contracararea unui pericol la adresa securității statului, SIS a sesizat autoritățile statului competente în domeniu pentru întreprinderea măsurilor privind înlăturarea cauzelor și condițiilor care contribuie la apariția/realizarea pericolului identificat și anume blocarea accesului pe teritoriul Republici Moldova la unele pagini web”.

La rândul său, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), într-un răspuns oferit pentru Mediacritica, specifică că „STISC, în calitate de Registrator național al domeniului de nivel superior .md, a executat decizia organului competent și nu poate întreprinde alte acțiuni până când nu va fi o decizie de anulare a restricțiilor”. 

Potrivit SIS, în perioada stării de urgență instituția a solicitat blocarea a 76 de surse online, fie pe motiv că „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova, fie pentru că  „publică informaţii false în domeniul ce afectează securitatea națională”.

Doar în luna octombrie 2023, înaintea alegerilor locale generale, au fost blocate peste 50 de pagini web, 22 de site-uri pe 24 octombrie și alte 31 de site-uri pe 30 octombrie. Între acestea, o bună parte „sunt direct gestionate de către Federația Rusă”, după cum a precizat directorul SIS, Alexandru Musteața. 

Dintre cele autohtone, majoritatea și-au creat la scurt timp „clone”, iar Mediacritica arăta anterior că unele sunt accesibile în continuare cetățenilor din Republica Moldova. „Până în acest moment, autoritățile competente ale statului nu au găsit o soluție viabilă pentru a eradica «din fașă» apariția «clonelor» site-urilor blocate pentru că «alterează spațiul informațional». Aceste copii fidele în continuare reprezintă un pericol pentru securitatea informațională a cetățenilor Republicii Moldova, iar intenția de proteja spațiul informațional național de acest pericol ne amintește despre lupta cu morile de vânt”, se arăta în analiză.

Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat, în doar un an, pe durata stării de urgență, licențele a 12 televiziuni. Deși starea de urgență nu a mai fost prelungită din 31 decembrie 2023, iar Comisia și-a încetat activitatea, posturile TV vizate însă nu și-au suspendat-o vreodată. Majoritatea au continuat să producă și să distribuie, sub o altă formă, același conținut: în timp ce unele au migrat pe frecvențele altor posturi TV, care anterior erau anonime, altele și-au intensificat activitatea în mediul on-line.

ZdG a analizat cum activitatea posturilor de televiziune a căror licență a fost suspendată (nu) a fost întreruptă prin deciziile CSE, dar și unde au migrat știrile și programele de divertisment ale acestor posturi TV. 

La 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) anunța printr-o decizie că a fost suspendată activitatea a șase posturi TV„TV6”, „Orhei TV”,  „RTR Moldova”, „Primul în Moldova”, „Accent TV” și „NTV Moldova”.

Un an mai târziu, la 30 octombrie 2023, CSE dispune suspendarea licenței de emisie a altor șase posturi TV, unele dintre ele fiind chiar succesoarele unor canale a căror licență de emisie a fost suspendată anterior. În urma deciziei CSE, Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 nu mai emit în eter. Totuși, mai multe dintre programele celor 12 posturi TV ajung, în continuare, în casele oamenilor.

Potrivit unui document în posesia căruia a intrat Ziarul de Gardă, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din cadrul Agenției de Investiții a impus „sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor” care gestionau canalele de televiziune cu licența suspendată.

Aceasta este măsură identificată de autorități pentru ca televiziunile cu licență suspendată să rămână în afara grilei TV și după suspendarea stării de urgență. Potrivit surselor ZdG, scrisoarea a fost transmisă companiilor distribuitoare de servicii media audiovizuale.

Puțin mai târziu, Guvernul a confirmat informațiile, comunicând că toate companiile care activează în domeniul emisiilor de televiziune/serviciile audiovizuale vor trece o verificare a beneficiarilor săi efectivi în ceea ce privește implicarea acestora în activități de spălare ale banilor, infracțiuni grave sau deosebit de grave, acțiuni de corupție sau activități care afectează securitatea statului sau ordinea publică.

„Decizia a fost luată în conformitate cu legea în vigoare de către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

Totodată, pentru că situația curentă în domeniul media audiovizual denotă existența cazurilor de activitate investițională cu abateri grave de la prevederile legislației și ignorarea restricțiilor în realizarea investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului, Consiliul a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiilor SRL „Telesistem TV”, SRL „Media Resurse”, SRL „Archidoc Group”, SRL „Media Pro Group”, SRL „General Media Group Corp” și SRL „Telestar Media”, pe perioada de timp necesară colectării şi examinării de către Consiliu a informațiilor privind neconcordanțele în privința beneficiarilor efectivi şi indicii ale potențialelor încălcări”, se arată în comunicatul de presă emis cu două zile înainte de expirarea stării de urgență.