Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cele mai bune filme autohtone…

Cele mai bune filme autohtone au fost premiate la Gala Cineaștilor 2024 

Sursa foto: captură de ecran TVR Moldova

Cele mai bune producții cinematografice locale au fost premiate luni, 5 februarie, la cea de-a cincea ediție a Galei Premiilor Cineaștilor 2024. În cadrul Galei au fost oferite 15 trofee. Din cele 37 de producții cinematografice autohtone înscrise în concurs, 23 filme au fost nominalizate.

Trofeele pentru „Cel mai bun film de lung metraj”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu”, „Cea mai bună coloană sonoră”, „Cele mai bune costume”, „Cel mai bun montaj” au fost cucerite de filmul „Carbon”. 

„Am demonstrat în ultimii ani că filmele noastre sunt căutate, sunt dorite, sunt întrebate nu doar în R. Moldova, nu doar în Uniunea Europeană, ci și peste ocean.

Da, deocamdată în diaspora, de cei care au plecat din R. Moldova și vor să vadă producțiile noastre, dar asta este abia primul pas. Și fondul cinematografiei este exact acel instrument care va permite dezvoltarea de mai departe a bresleiˮ, a declarat în cadrul evenimentului Sergiu Prodan, ministrul culturii.

Laureații Galei Cineaștilor 2024 sunt:

  • Cea mai bună coloană sonoră – Roman Bordei, „Carbon”;
  • Cele mai bune costume – Lilia Ixari „Carbon”;
  • Cea mai bună muzică originală – Pavel Malișev, „Varvara”;
  • Cea mai bună scenografie – Gabriela Răbuș „Varvara”;
  • Cel mai bun rol masculin – Anatol Mîrzenco „Tunete”;
  • Cel mai bun rol feminin – Tincuța Josan „Tunete”;
  • Cel mai bun film de scurt metraj – Valeriu Andreiță „Eu sunt Dorin”;
  • Cel mai bun film documentar – „Republica libertății. Eseu”. 
  • Cel mai bun serial – „Oameni gospodari”;
  • Cel mai bun scenariu – Mariana Starciuc „Carbon”;
  • Cea mai bună imagine – Ioane Bobeica și Nicu Drăgan „Tunete”;
  • Cel mai bun film de animație – Vlad Bolgarin „OF”;
  • Cel mai bun montaj – Sergiu Barajin „Carbon”;
  • Cel mai bun regizor – Ion Borș „Carbon”;
  • Cel mai bun film de lung metraj – „Carbon”.

În cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024, Premiul special pentru performanțe remarcabile în producție cinematografică  a fost oferit lui Sergiu Cumatrenco, iar filmul documentar „Drumul războiului: Irpin”, regia Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au obținut mențiune specială. În cadrul ceremoniei a fost oferit și un premiu maestrului Eugen Doga pentru contribuția excepțională în patrimoniul cinematografiei naționale și la perpetuarea valorilor culturale.

Gala Cineaștilor 2024


Criticii care au desemnat cele mai bune producții cinematografice autohtone în cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024 sunt: Laurențiu Damian – regizor și scenarist, președintele Uniunii Cineaștilor din România și profesor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București; Crăița Nanu – din 2017, este selecționeră de film în echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania; Ştefan Dobroiu – jurnalist român, critic de film, senior editor la Cinemagia.ro; Igor Cobileanski – regizor de film și televiziune, scenarist, editor. Membru al Academiei Europene de Film (EFA), Membru al Uniunii Cineaștilor din R. Moldova, Maestru în Arte al R. Moldova; Ion Usatîi – regizor de film și profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, departamentul Multimedia; Valentina Iusuphodjaev – producător de film, directorul Centrului Național de Cinematografie; Larisa Turea – membru al Consiliului Audiovizualului din R. Moldova, jurnalist cultural, critic de teatru și film, eseist și dramaturg, Val Butnaru – analist politic, dramaturg, publicist și scriitor, fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media”; Marin Basarab – jurnalist și critic de film.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Cineaștilor din Moldova, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei din Moldova și cu susținerea Ministerului Culturii.