Principală  —  IMPORTANTE   —   Cea mai călduroasă zi din…

Cea mai călduroasă zi din istorie, înregistrată pe 3 iulie:„Nu este o realizare care ar trebui sărbătorită. Este o condamnare la moarte pentru oameni și ecosisteme”

Foto simbol. Sursa: istockphoto.com

Luni, 3 iulie, a fost cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor de la Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA, informează Reuters. Temperatura medie globală a atins 17,01°C, depășind recordul din august 2016 de 16,92 °C.

În ultimele săptămâni, sudul Statelor Unite a suferit sub o cupolă de căldură intensă. Și în China un val durabil de căldură continuă, cu temperaturi de peste 35°C. În Africa de Nord termometrele înregistrează aproape de 50°C.

În R. Moldova, potrivit site-ului gismeteo.ro, pe data de 3 iulie, maximele au fost de 31°C de grade.

Și chiar și Antarctica, în prezent în iarnă, s-au înregistrat temperaturi anormal de ridicate. Baza de Cercetare Vernadski de pe continentul alb a doborât recent recordul de temperatură din iulie cu 8,7°C.

„Aceasta nu este o realizare care ar trebui sărbătorită. Este o condamnare la moarte pentru oameni și ecosisteme”, a spus specialistul în climă de la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu de la Imperial College din Londra, Friederike Otto.

Oamenii de știință au spus că schimbările climatice, combinate cu fenomenul El Nino în curs de dezvoltare, sunt de vină.

„Din păcate, promite să fie doar primul dintr-o serie de noi recorduri stabilite în acest an, deoarece emisiile în creștere de [dioxid de carbon] și gaze cu efect de seră, împreună cu un fenomenul El Nino, duc temperaturile la noi cote”, a spus Zeke Hausfather, un cercetător și om de știință de la Berkeley Earth.