Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spun avocații fondatorului companiei…

Ce spun avocații fondatorului companiei „Bismobil Kitchen” despre locul aflării clientului lor

Avocații lui Mihail Șaran, directorul și fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, care este căutat de oamenii legii, susțin că nu cunosc unde se află clientul lor. Aurel Grosu, unul dintre apărătorii lui Șaran, a declarat pentru Ziarul de Gardă că înainte ca magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, să se expună asupra demersului procurorilor de înlocuire a arestului la domiciliu cu arest preventiv, Mihail Șaran i-a comunicat că se simte rău și că va pleca acasă: „I-am spus că dacă te duci, stai acasă și așteaptă acolo decizia (n.red. Judecătoriei Chișinău) dacă te simți rău”.

Totodată, avocatul Grosu a menționat că clientul său nu i-a folosit mașina pentru a fugi de oamenii legii.

„De unde să cunosc unde se află dacă de la judecată el a plecat acasă pentru că se simțea rău. Pur și simplu a plecat, pentru că avea dreptul să se ducă acasă”, a spus Grosu.

Reporter ZdG: Poliția a publicat o înregistrare video în care clientul dvs. își scoate brățara prin intermediul căreia era monitorizat.

Avocatul Grosu: „Eu nu știu, nu m-am uitat. Eu nu am timp să mă uit, eu am alte treburi. Tot ce este posibil dacă spun, dar care e problema mea că el s-a dus? El a zis că pleacă acasă că se simte rău. I-am spus că dacă te duci, stai acasă și așteaptă acolo decizia (n.red. Judecătoria Chișinău) dacă te simți rău”, a declarat apărătorul.

Alexandru Bot, un alt avocat al lui Mihail Șaran, a menționat pentru realitatea.md că nici mașina sa nu a fost „furată” de clientul său pentru ca acesta să scape de oamenii legii. Apărătorul susține că nu a rămas la pronunțarea deciziei instanței de judecată, pentru că avea o altă ședință în sectorul Buiucani, iar Mihail Șaran l-ar fi întrebat dacă poate să meargă cu el în mașină. „A coborât în apropiere de Universitatea de Medicină, iar eu am plecat mai departe”, spune avocatul.

„Informațiile prezentate de IGP nu sunt adevărate. Nu a fost furată mașina mea, nici a colegului avocat Aurel Grosu. Ședința a avut loc la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, iar pentru că eu aveam o altă ședință planificată în sectorul Buiucani, clientul meu, Mihail Șaran m-a întrebat dacă pot să-l iau cu mine în mașină. A coborât în apropiere de Universitatea de Medicină, iar eu am plecat mai departe (…). Este adevărat, eu nu am rămas la pronunțarea deciziei instanței de judecată pentru că trebuia să ajung în alt sector, la o altă ședință. La fel, clientul meu nu a rămas la pronunțarea deciziei, legea permite. La pronunțare a rămas colegul meu avocat Grosu, care ulterior mi-a spus că arestul urma să fie aplicat din data de 9 aprilie, nu de astăzi, 7 aprilie (…). Din câte cunosc, clientul Șaran a vorbit cu reprezentanții Centrului de monitorizare electronică, în legătură cu brățara pe care o purta la picior, că va pleca acasă, întrucât se simțea rău la judecătorie (…). Nu cunosc unde se află acum domnul Șaran. Sincer, nu înțeleg gestul pe care l-a făcut, m-a uimit și pe mine”, a declarat Alexandru Bot pentru realitatea.md.

Vineri, 7 aprilie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că Mihail Șaran, directorul și fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, cercetat într-un dosar de escrocherie, a evadat înainte ca magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, să se expună asupra demersului procurorilor de înlocuire a arestului la domiciliu cu arest preventiv pentru 30 de zile.

Urmare a solicitării procurorilor, conform PCCOCS, fondatorul „Bismobil Kitchen” urma să revină în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce anterior Curtea de Apel Chișinău a admis recursul avocaților și l-a plasat în arest la domiciliu. Acesta, însă, nu s-a prezentat la pronunțarea încheierii judecătorești emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„În schimb, după ședința de examinare a demersului procurorului, până la pronunțarea încheierii, învinuitul s-a deplasat în parcul „Dendrariu.” Acolo, acesta a forțat și a înlăturat de pe corp brățara electronică în baza căreia era monitorizat de oamenii legii, a aruncat haina în care era îmbrăcat, pentru ca să nu fie recunoscut și a evadat. La moment, acesta este căutat de Poliția R. Moldova pentru a fi reținut.

Demersul procurorilor urma a fi examinat joi, însă ședința a fost amânată la demersul părții apărării, motivând necesitatea audierii unor martori. Inițial, învinuitul a fost reținut la 19 ianuarie 2023, la aeroportul din Chișinău, chiar în momentul în care urma să părăsească Moldova, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia”, a anunțat PCCOCS.

Poliția solicită persoanelor care dețin informații despre locul aflării fondatorului companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, care a evadat din custodia oamenilor legii, să apeleze la numărul de telefon 112 sau 079420674. Conform Poliției, Șaran și-a scos „brățara GPS și a fugit într-o direcție necunoscută, folosind mașina avocatului său”.

Pe 4 aprilie 2203, procurorii PCCOCS au depus la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, un demers de înlocuire a arestului la domiciliu în arest preventiv pentru 30 de zile, astfel încât acesta să „nu influențeze martorii și să nu împiedice în alt mod desfășurarea obiectivă a investigațiilor”.

Mihail Șaran, directorul și fondatorul companiei „Bismobil Kitchen” a fost reținut pe 19 ianuarie 2023 la Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să părăsească țara, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv.

Ziarul de Gardă a venit anterior cu detalii din „bucătăria” afacerii „Bismobil”. A publicat mărturii ale clienților, explicațiile avocatului, dezvăluirile unui administrator și dilemele unui investitor.