Ce se întâmplă cu mandatul lui Marian Lupu? A fost lansat concursul pentru funcția de președinte al Curții de Conturi
Comisia de control al finanțelor publice a aprobat în ședința de vineri, 29 decembrie, decizia privind lansarea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de președinte al Curții de Conturi a R. Moldova. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, persoanele interesate pot depune dosarele de concurs până pe data de 9 februarie 2024.
Solicitată de Ziarul de Gardă, Augustina Badica, consultantă principală în cadrul Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului a declarat că motivul pentru care Legislativul a lansat astăzi concursul este faptul că mandatul de președinte al Curții de Conturi a lui Marian Lupu expiră în luna februarie 2024.
Candidații la funcția de președinte al Curții de Conturi trebuie să aibă studii în domeniul economic, financiar sau juridic, precum și o experiență de cel puțin zece ani în aceste domenii, dintre care cinci ani de experiență managerială. Conform Regulamentului concursului, candidații trebuie să fie cetățeni ai R. Moldova, să cunoască limba română, să nu aibă antecedente penale, să fie integri profesional și să nu aibă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. Pentru participarea la concurs, candidații trebuie să prezinte o scrisoare de motivație, scrisă în limba română, în care să explice viziunea lor asupra activității Curții de Conturi.
„Dosarul pe care urmează să-l depună participanții la concurs trebuie să conțină următoarele acte: cererea de participare la concurs; copia buletinului de identitate; curriculum vitae; copiile diplomelor de studiu, dovada experienței profesionale; cazier judiciar sau declarație pe proprie răspundere; scrisoare de motivație; declarații pe proprie răspundere privind lipsa existenței conflictului de interese.
Concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de președinte al Curții de Conturi va include examinarea CV-urilor candidaților și proba interviului”, se mai spune în comunicat.
Detalii despre actualul președinte al Curții de Conturi
Marian Lupu se află la șefia Curții de Conturi de pe 7 februarie 2019, conform unei hotărâri a Parlamentului.
Marian Lupu a deținut de-a lungul anilor, diverse funcții de stat și de partid. El a fost promovat în „marea politică” pe timpul guvernării comuniste. Cochetând cu funcţiile publice încă din 1991, în mai 2001 a fost numit viceministru al Economiei, iar în 2003 a preluat funcţia de ministru. La 6 martie 2005, devine deputat pe listele PCRM, iar ulterior preşedinte al Parlamentului. În 2009 Lupu a părăsit PCRM şi a devenit liderul PDM, formaţiune cu care a intrat din nou în Parlament. În decembrie 2010 – martie 2012, Lupu a deţinut atât funcţia de preşedinte al Parlamentului, cât şi cea de preşedinte interimar. Un an mai târziu, Lupu a fost demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului cu votul a 76 de deputaţi comunişti, liberal-democraţi, socialişti şi liberal-reformatori. În februarie 2019 ajunge la șefia Curții de Conturi.
În aprilie 2023, președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a fost acuzat de „avansuri sexuale” de către o angajată a instituției. Femeia a declarat public că după ce ar fi refuzat aceste avansuri i-a fost aplicată o mustrare aspră. Într-o reacție oficială, Curtea de Conturi a infirmat acuzațiile aduse lui Marian Lupu, susținând că sunt „calomnii și insinuări”.
Potrivit legislației, Curtea de Conturi este constituită din 7 membri și este condusă de un președinte.