Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce se întâmplă cu mandatul…

Ce se întâmplă cu mandatul lui Marian Lupu? A fost lansat concursul pentru funcția de președinte al Curții de Conturi

Sursa foto: Curtea de Conturi a R. Moldova

Comisia de control al finanțelor publice a aprobat în ședința de vineri, 29 decembrie, decizia privind lansarea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de președinte al Curții de Conturi a R. Moldova. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, persoanele interesate pot depune dosarele de concurs până pe data de 9 februarie 2024.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Augustina Badica, consultantă principală în cadrul Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului a declarat că motivul pentru care Legislativul a lansat astăzi concursul este faptul că mandatul de președinte al Curții de Conturi a lui Marian Lupu expiră în luna februarie 2024.

Candidații la funcția de președinte al Curții de Conturi trebuie să aibă studii în domeniul economic, financiar sau juridic, precum și o experiență de cel puțin zece ani în aceste domenii, dintre care cinci ani de experiență managerială. Conform Regulamentului concursului, candidații trebuie să fie cetățeni ai R. Moldova, să cunoască limba română, să nu aibă antecedente penale, să fie integri profesional și să nu aibă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. Pentru participarea la concurs, candidații trebuie să prezinte o scrisoare de motivație, scrisă în limba română, în care să explice viziunea lor asupra activității Curții de Conturi.

„Dosarul pe care urmează să-l depună participanții la concurs trebuie să conțină următoarele acte: cererea de participare la concurs; copia buletinului de identitate; curriculum vitae; copiile diplomelor de studiu, dovada experienței profesionale; cazier judiciar sau declarație pe proprie răspundere; scrisoare de motivație; declarații pe proprie răspundere privind lipsa existenței conflictului de interese.

Concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de președinte al Curții de Conturi va include examinarea CV-urilor candidaților și proba interviului”, se mai spune în comunicat.

Detalii despre actualul președinte al Curții de Conturi

Marian Lupu se află la șefia Curții de Conturi de pe 7 februarie 2019, conform unei hotărâri a Parlamentului.

Marian Lupu a deținut de-a lungul anilor, diverse funcții de stat și de partid. El a fost pro­mo­vat în „marea politică” pe tim­pul guver­nă­rii comu­niste. Coche­tând cu fun­cţi­ile publi­ce încă din 1991, în mai 2001 a fost numit vice­mi­nis­tru al Eco­no­miei, iar în 2003 a pre­luat fun­cţia de minis­tru. La 6 mar­tie 2005, devi­ne depu­tat pe lis­tele PCRM, iar ulte­rior preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui. În 2009 Lupu a pără­sit PCRM şi a deve­nit lide­rul PDM, for­ma­ţiune cu care a intrat din nou în Par­la­ment. În decem­brie 2010 – mar­tie 2012, Lupu a deţi­nut atât fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui, cât şi cea de preşe­dinte inte­ri­mar. Un an mai târ­ziu, Lupu a fost demis din fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui cu votul a 76 de depu­taţi comu­ni­şti, liberal-democraţi, soci­a­li­şti şi liberal-reformatori. În februarie 2019 ajunge la șefia Curții de Conturi.

În aprilie 2023, președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a fost acuzat de „avansuri sexuale” de către o angajată a instituției. Femeia a declarat public că după ce ar fi refuzat aceste avansuri i-a fost aplicată o mustrare aspră. Într-o reacție oficială, Curtea de Conturi a infirmat acuzațiile aduse lui Marian Lupu, susținând că sunt „calomnii și insinuări”.

Potrivit legislației, Curtea de Conturi este constituită din 7 membri și este condusă de un președinte.