Ce sărbătorește R. Moldova pe 9 mai?
R. Moldova celebrează astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei și Ziua Europei. De-a lungul timpului, ziua de 9 mai a fost subiect de dispută pentru moldoveni, unii alegând să sărbătorească Ziua Victoriei, iar alții Ziua Europei.
Primul eveniment care marchează această zi este data de 9 mai 1945, când milioane de oameni au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Prin semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a luat sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul european. Războiul a costat viaţa a peste 40 de milioane de oameni și au avut loc imense pierderi materiale.
Declarația lui Schuman și cum 9 mai devine Ziua Europei Unite
Al doilea eveniment care marchează această zi este data de 9 mai 1950, când ministrul francez de externe, Robert Schuman, a venit cu o declarație prin care propunea un plan de colaborare a țărilor de pe bătrânul continent, care să ducă la crearea Europei Unite. Acesta moment este considerat ca fiind hotărâtor pentru constituirea Uniunii Europene, iar liderii din țările europene aflați la Summit-ul Consiliului European de la Milano din anul 1985 au decis ca ziua de 9 mai să devină de atunci Ziua Europei Unite.
9 mai și propaganda Kremlinului
9 mai a devenit sărbătoare oficială în URSS în 1946. În trecut, președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a folosit de sărbătorirea anuală a victoriei sovietice asupra naziștilor din 1945 pentru a consolida militarizarea constantă a societății rusești, pentru a lăuda valorile patriotismului eroic și pentru a pune în contrast spiritul războinic al Rusiei cu ceea ce el consideră a fi decadența morală a Occidentului.
9 mai este în primul rând o bătălie a memoriei, bătălia a două viziuni asupra viitorului R. Moldova, a declarat anterior istoricul Octavian Țîcu, într-o discuție cu ZdG.
„9 mai, în cazul în care R. Moldova își dorește integrarea europeană și procesul de aderare la UE, trebuie să fie consemnată ca Ziua Europei pentru că ziua de 9 mai a fost ziua în care ministrul Afacerilor Externe al Franţei, Robert Schuman, a pus bazele viitoarei Uniuni Europene, pe de altă parte pe 5 mai este ziua Consiliului Europei – ambele date au fost numite într-un ritual pe care UE le consideră săptămâna Europei.
După 2009, am avut vreo 4-5 ani în care cu regularitate s-a consemnat ziua de 9 mai ca Ziua Europei. Noi avem o memorie colectivă concurentă care este bazată pe trecutul sovietic și care este întreținută în parte de către partidele pro-ruse și de Federația Rusă și care dorește ancorarea R. Moldova în ceea noi numim lumea rusă pentru că data de 9 mai în perioada sovietică era data care consemna victoria Uniunii Sovietice în Marele Război pentru apărarea Patriei (…). Pentru R. Moldova cea mai adecvată ar fi o consemnare a zilei Europei. Trebuie să fie stabilit acest criteriu de primordialitate. Unii consemnează și Ziua Memoriei. Ziua Europei este formarea UE cât și ziua memoriei și ziua reconcilierii a memoriilor. În acest an la noi lucrurile sunt amplificate din cauza războiului din Ucraina pentru că interzicerea panglicii „Sfântul Gheorghe” a resuscitat resentimentele care există din partea actorilor politici (…)”, a declarat Octavian Țîcu.