Ce conține pachetul de sprijin masiv din partea României pentru R. Moldova
Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, președinte României, Klaus Iohannis, a anunțat un pachet de sprijin masiv pentru R. Moldova, care include până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, motorină pentru agricultori și contribuții financiare pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din țara noastră.
Klaus Iohannis a subliniat că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor R. Moldova. În acest sens, el a anunțat un nou pachet de sprijin din partea României.
Președintele României a punctat că este necesară încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare. „Astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum”, a spus președintele României.
De asemenea, România va furniza R. Moldova până la 200.000 de doze de vaccin și va trimite, la Chișinău, în etapa imediat următoare, o echipă de experți români, care va împărtăși din experiența României și va ajuta la pregătirea Strategiei de vaccinare.
De asemenea, România va furniza așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19.
În vedere sprijinirea agricultorilor din R. Moldova, România va acorda ca ajutor aproximativ 6.000 de tone de motorină.
Totodată, Iohannis a anunțat despre sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro.
Va fi inițiată și o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție.
De asemenea, Ministerul Apărării Naționale din România va realiza transferul către Republica Moldova a unei donații separate de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.
Cei doi lideri de stat au convenit că este importantă continuarea proiectelor comune de interconectare strategică, mai ales în domenii precum energie, infrastructură rutieră și feroviară, comunicații.