Promovează o politică pro-rusă, dar călătorește cu un act de identitate românesc. Liderul partidului „Șansă”, afiliat lui Șor, la revenirea de la Moscova, a prezentat la frontieră o carte de identitate românească
Președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, care zilele trecute ar fi participat la forumul economic BRICS 2024 de la Moscova, la controlul trecerii frontierei de stat a prezentat o carte de identitate românească. Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către reprezentanții Poliției de Frontieră, în urma unei solicitări de informații.
Conform datelor furnizate de instituție, ultima traversare a frontierei de stat a liderului partidului „Șansă”, care în aprilie a participat, la Moscova, la crearea blocului politic „Victorie”, a fost înregistrată pe sensul de intrare în R. Moldova marți, 28 mai.
Ziarul de Gardă l-a telefonat de mai multe ori pe Alexei Lungu pentru a-l întreba de ce nu utilizează cetățenia R. Moldova și dacă intenționează să dobândească cetățenia rusă, însă avea telefonul închis. Reprezentanții serviciului de presă al partidului „Șansă” au declarat că acestea sunt date personale și că liderul formațiunii politice „nu trebuie să facă neapărat public cu ce document și unde trece. Sunt niște chestii personale pe care le poate proteja”.
„Ce are cetățenia cu convingerile politice sau cu confesiunea unui om?”, au adăugat aceștia.
Cetăţenia română reprezintă legătura şi apartenenţa unei persoane fizice la statul român și se dobândește prin naștere, adopție sau acordare la cerere. Aceasta se acordă la data depunerii jurământului de credinţă față de România.
În aprilie curent, mai mulți politicieni afiliați grupului „Șor”, printre care Alexei Lungu, au creat la Moscova blocul „Victorie”, care își propune să consolideze opoziția, deja unită direct sau indirect de fostul partid „Șor”, al deputatului fugar, Ilan Șor, împotriva actualei guvernări și să schimbe orientarea pro-europeană a R. Moldova prin refacerea relațiilor cu Federația Rusă, CSI și Uniunea Economică Eurasiatică. La evenimentul de constituire a blocului au participat membri ai partidelor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional. La eveniment au fost prezenți, printre alții, Alexei Lungu, Evghenia Guțul, bașcana Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia, și Dmitrii Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei.
Analiștii politici de la Chișinău susțin că prin crearea la Moscova a blocului „Victorie” a fost dat startul unei campanii de destabilizare a țării. Tot ei spun că evenimentul nu ar fi avut loc fără implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse și că Ilan Șor se află totalmente în custodia serviciilor de la Moscova.
Pe 28 mai, partenera de viață a lui Alexei Lungu declara că președintele partidului „Șansă” ar fi fost „reținut la Aeroport pentru un control amănunțit, ce ar putea dura până la trei ore”. Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a infirmat declarația, precizând că „nu a fost reținută nicio persoană”.
„Am venit la Aeroportul internațional Chișinău să îmi întâlnesc bărbatul care se întoarce de la forumul economic BRICS 2024, însă aflu ca el este reținut la comanda guvernării PAS pentru că a fost la Moscova, la acest forum la care au participat peste 700 de oameni din 10 țări ale lumii”, a declarat Diana Spatarel.
ZdG a scris anterior că Alexei Lungu, jurnalist de meserie, s-a implicat în politică la mai puțin de două săptămâni de la apariția partidului „Șansă”, devenind președintele formațiunii. Înainte de a deveni politician, Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului „General Media Group” – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.
Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon. În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor. Toate posturile de televiziune la care a lucrat Lungu au fost de-a lungul timpului sancționate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului și acuzate de unii experți media de partizanat politic.
La scurt timp de la momentul lansării sale în politică, Alexei Lungu a devenit viceprimar al municipiului Orhei, iar patru zile mai târziu, a anunțat că „va ocupa temporar funcția de primar în locul lui Pavel Verejanu”. Acesta a candidat în cadrul alegerilor locale din 2023 la funcția de primar de Orhei, însă a fost scos din cursă după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a exclus reprezentanții partidului „Șansă”.