Cazul tânărului hărțuit în armată: Marin Pavlescu va primi prejudicii în valoare de 120 mii de lei, după o hotărâre a Judecătoriei Chișinău
Marin Pavlescu, tânărul hărțuit în armată după ce s-a aflat despre identitatea sa sexuală, urmează să primească un prejudiciu în valoare de 120.000 de lei, din partea Brigăzii nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare”, dar și din partea Ministerului Apărării. Anunțul a fost făcut de organizația pentru drepturile LGBT+ din R. Moldova, GENDERDOC-M, care menționează că magistrații Judecătoriei Chișinău au admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de tânăr.
Deși spune că aceasta este o victorie importantă, tânărul afirmă că încă nu a fost apreciat la justa sa valoare, potrivit GENDERDOC-M.
„(…) Prin decizia magistraților, tânărul urmează să primească 50.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral din partea Brigăzii nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare”. Suma urmează a fi achitată pentru hărțuirea căreia a fost supus Marin Pavlescu pe criteriul de orientare sexuală în procesul de îndeplinire a serviciului militar.
În plus la această sumă, Pavlescu urmează să primească alți 50.000 de lei de la Ministerul Apărării R. Moldova, pentru încălcarea drepturilor reclamantului la respect și protecție. O sumă de 20.000 de lei urmează să-i fie achitată lui Pavlescu pentru prejudiciu material, din partea brigăzii și a Ministerului Apărării (…)”, afirmă reprezentanții organizației.
Avocata lui Marin Pavlescu, Doina Ioana Străisteanu, a precizat că în cererea de chemare în judecată reclamantul a cerut un milion de lei drept prejudiciu moral de la Brigada nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” și 500.000 de lei de la Ministerul Apărării. Prejudiciul material a fost satisfăcut în totalitate.
„Astăzi este o zi foarte importantă, având hotărârea instanței de judecată. Dar vreau să precizez că, deși consider că am obținut o victorie , încă nu simt că am fost apreciat la maxim în favoarea mea. Îmi amintesc prin ce am trecut și la ce am fost supus în timpul îndeplinirii serviciului militar, șase luni și jumătate, precum și după ce am luat decizia de a nu mă întoarce în unitatea militară. Îmi amintesc de toată discriminarea, violența fizică și prostiile la care am fost supus, inclusiv solicitarea Ministerului Apărării de a prezenta poze, video și certificat medical pentru a demonstra orientarea mea homosexuală. Alături de avocata mea, voi contesta hotărârea de judecată din 14.12.2023 și voi lupta până la capăt pentru a-mi apăra drepturile”, a declarat Marin Pavlescu, conform GENDERDOC-M.
Decizia primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în timp de 30 de zile de la data pronunțării.
În luna noiembrie 2021, Marin Pavlescu făcea public un mesaj video în care anunța că nu vrea să se întoarcă în armată, după ce acolo s-a aflat despre identitatea sa sexuală, iar el nu se mai simte în siguranță, pentru că este zilnic hărțuit. Totodată, el spunea că își asumă consecințele și înțelege că acțiunile sale vor fi apreciate ca dezertare.
Ulterior, Ministerul Apărării a declarat că s-a autosesizat pe marginea acestui caz și că a fost pornită o anchetă internă, lucru despre care a anunțat avocata tânărului, Doina Ioana Străisteanu.
„Pentru a demonstra că ești homosexual trebuie să prezinți un certificat medical sau poze care atrag viața intimă”. Asta a declarat Petru Corciun, Inspectoratul Militar al Ministerului Apărării, maior de Justiție, în cadrul audierilor cu membrii Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în cazul tânărului Marin Pavlescu.
Angajatul Ministerului Apărării a afirmat anterior că declarația tânărului care a dezvăluit că este homosexual nu este „suficientă” pentru a proba acest fapt. „E o simplă declarație. Nimeni nu este dacă nu are probe”, a afirmat Corciun.
ZdG a discutat cu Marin Pavlescu despre contextul în care s-a aflat despre identitatea lui sexuală, despre viața în armată, dar și despre ce ar vrea să facă mai departe. DETALII AVEM AICI: Mărturiile tânărului hărțuit în armată, după ce s-a aflat despre identitatea sa sexuală: „Acest sistem e construit cu anii, nu cred că-l vor schimba pentru mine”