Principală  —  IMPORTANTE   —   Cazul copilului de doi ani…

Cazul copilului de doi ani care a murit strivit de o creangă într-un parc din capitală: directorul de la „Spații Verzi” va fi eliberat din funcție. Primarul Ion Ceban cere demisia conducerii Agenției de Mediu

Serghei Carp, directorul Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi”, va fi demis din funcție. Un acest sens a fost făcut marți, 17 mai de către primarul capitalei, Ion Ceban, care a cerut și demisia conducerii Agenției de Mediu, după ce o fetiță de doi ani a murit strivită de o creangă ce a căzut peste ea dintr-un copac din Parcul „Alunelul” din capitală.

În cadrul unei conferințe de presă, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a vorbit despre rezultatele raportului grupului de lucru inițiat pentru ancheta de serviciu și ancheta internă în urma tragediei din Parcul „Alunelul”.

Potrivit lui Ceban, în septembrie 2021, Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi”, a solicitat autorizația pentru defrișarea și curățarea mai multor copaci de pe teritoriul orașului Chișinău, inclusiv din Parcul „Alunelul”.

„Autorizațiile au fost eliberate de Agenția de Mediu în luna februarie 2022. Deci, peste 5 luni de zile. Timp de cinci luni până au venit autorizațiile de la Agenția de mediu, toate adresele au devenit prioritare pentru Spațiile Verzi, deoarece toate reprezentau pericole. Odată ce au fost desemnați acești copaci spre defrișare sau curățare, în deosebi, în urma calamităților naturale care au loc în diferite perioade, dar și în perioada de iarnă, din februarie și până în prezent, Spații Verzi au intervenit și intervin în continuare pe multe adrese, inclusiv în Parcul „Alunelul”. În ceea ce privește defrișarea copacilor, la capitolul curățare în lista unde era inclus și acest plop pentru care a fost eliberată autorizarea, responsabili de la Spații Verzi au motivat mai multe circumstanțe, precum că dacă aceste autorizații ar fi fost emise în decurs de 10 zile sau o lună, atunci când este clar care dintre crengi sunt fără frunze, nu sunt înverzite, este mult mai simplu să acționezi (…).

Din februarie până în martie-aprilie, când este perioada de înverzire este mai complicat să intervii în procedură. Au fost și alte argumente pe care eu nu le calific ca fiind suficiente în acest sens. Persoanele audiate au specificat că blocajul din luna septembrie 2021 până în februarie 2022 din partea autorităților centrale de specialitate în procesul de autorizare a lucrărilor de curățare a arborilor a creat o suprasolicitare a serviciilor de defrișare și curățare. Nu există nicio explicație plauzibilă în acest sens. Viața omului nu se întoarce. Comisia a identificat că nu a identificat elemente de rea-credință din partea directorul.

Șeful Spațiilor Verzi va fi eliberat din funcție (…). Solicităm demisia conducerii Agenției de Mediu care, potrivit anchetei interne, tergiversează multe procese, care nu duc la șifonarea imaginii primarilor, primăriilor, localităților, dar la situații grave și acest lucru nu poate fi admis pe viitor (…). Solicităm sancționarea responsabililor de la Agenția de Mediu”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit lui Ceban, noul director de la „Spații Verzi” va iniția o anchetă de serviciu în privința vice-directorului de ramură al întreprinderii, al inspectorului de sector, al maistrului și maistrului superior, fie alți angajați care ar avea tangență cu cazul vizat în prezentul raport.

La două zile de la incidentul produs în Parcul „Alunelul” din capitală, când o fetiță de doi ani a murit strivită de o creangă ce a căzut peste ea dintr-un copac, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a inițiat o anchetă internă pe acest caz, iar pe perioada anchetei, Serghei Carp, directorul Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, a fost suspendat din funcție.

Serghei Carp, directorul suspendat al Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi”, a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în 2020, cu o diferență substanțială nejustificată între averea dobândită și veniturile obținute în mărime de 325 mii 530 de lei.

În urmă cu aproximativ doi ani, responsabilii din cadrul ANI anunțau că au sesizat Primăria municipiului Chișinău cu privire la inițierea procedurii de suspendare a lui Carp din funcția de director al întreprinderii municipale, din motiv că acesta nu a putut justifica peste 300 de mii de lei. Carp însă a atacat solicitarea ANI privind suspendarea din funcție în instanță, iar Curtea de Apel Chișinău i-a dat dreptate. În prezent, cauza se află în procedură de examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.