Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cazul celor două persoane găsite…

Cazul celor două persoane găsite fără suflare într-o mașină sub zăpadă, la peste 17 ore de când au anunțat că sunt blocate: victimele au cerut ajutor timp de trei ore, după care nu au mai putut fi contactate

Sursa: Studio-L Căușeni/Facebook

Inspectoratul de Poliție Căușeni investighează cazul celor două persoane găsite decedate luni, 27 noiembrie, într-o mașină înzăpezită, în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni, la circa 17 ore după ce au cerut ajutor pentru prima dată. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG) Violina Moraru.

Conform informațiilor de care dispune în prezent Serviciul 112, victimele și rudele acestora au apelat la numărul de urgență de 8 ori, primul apel fiind înregistrat duminică, 26 noiembrie, aproape de ora 15:00, iar ultima dată operatorii serviciului au discutat cu victimele la ora 17:49, după care telefonul lor s-a descărcat.

„La 27 noiembrie 2023, Inspectoratul de Poliție Căușeni a fost sesizat telefonic cu privire la descoperirea a două cadavre într-un automobil blocat în zăpadă la intrarea în satul Coșcalia, raionul Căușeni. 

Pe faptul dat, organul de urmărire penală urmează să verifice cauza decesului  precum și acțiunile sau inacțiunile persoanelor responsabile de gestionarea situației cauzate de condițiile meteorologice”, a transmis reprezentanta PG.

În primul apel, una dintre victime, bărbatul în vârstă de 63 de ani, a comunicat angajatului Serviciului 112 că sunt blocați cu mașina pe traseul spre Căușeni, lângă satul Florica.

Potrivit specialistei în relații cu publicul a Serviciului 112 Ana Carpovici, operatorul a comunicat bărbatului „numărul de telefon de la SA Drumuri”. Următorul apel privind cazul celor două persoane a fost făcut de o rudă, după care operatorul 112 a anunțat întreprinderea de stat responsabilă de starea drumurilor.

După ceva timp, cei blocați în autovehicul ar fi apelat din nou la numărul de urgență, iar un alt operator le-ar fi propus să intervină o ambulanță, propunere refuzată de victime.

La cel de-al treilea apel, bărbatul a comunicat că concubina sa nu se simte bine și are amețeli.

A fost efectuat transferul de informații către dispeceratul de ambulanţă. Informațiile au fost transmise și către pompieri. (…) Operatorii au menținut cu ei legătura pe parcursul acestui interval de timp, până s-a deconectat telefonul”, a comunicat Ana Carpovici.

Abia în dimineața zilei de luni, 27 noiembrie, la fața locului a intervenit un echipaj de salvatori.

„La ora 08:03, angajații Inspectoratului au fost alertați prin intermediul serviciului 112 să intervină în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni. Potrivit primelor informații, un autovehicul ar fi rămas blocat în nămeți. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori. Ajunși la destinație, aceștia au stabilit că în mașina înzăpezită se află două persoane fără semne de viață”, a declarat Liliana Pușcașu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru Ziarul de Gardă.

Potrivit unor surse ale ZdG, victimele sunt un bărbat în vârstă de 63 de ani și o femeie în vârstă de 64 de ani.