Cazul carității false cu „bolnavi împrumutați”. Poliția anunță că s-a autosesizat în urma articolului din ZdG
Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției anunță că instituția s-a autosesizat în urma publicării articolului „Caritate online în Moldova pentru bolnavi „împrumutați” din SUA, Rusia și România”, publicat în ediția din 2 iulie a Ziarului de Gardă. Ancheta arăta că mai multe postări de pe rețelele de socializare, în care se făcea apel la ajutorarea unor copii grav bolnavi, erau făcute de aceleași persoane și aveau același beneficiar, datele bancare ale căruia însoțeau anunțurile.
„Direcția Investigare Infracțiuni Informatice a Inspectoratului Național de Investigații al IGP s-a autosesizat în urma articolului publicat de Ziarul de Gardă, a înregistrat cazul și a pornit procedura de examinare. În prezent sunt întreprinse acțiuni de investigație, de identificare și stabilire a tuturor persoanelor implicate, atât a celor care au creat respectivele pagini, cât și a persoanelor care au avut de pătimit. Rugăm cetățenii care au căzut în plasa acestor persoane și părinții copiilor ale căror poze au fost folosite să sesizeze oamenii legii la adresa electronică ccci@mai.gov.md (în cazul persoanelor aflate în străinătate) sau la sediul Inspectoratului Național de Investigații din str. Bucuriei 14, mun.Chișinău”, se spune în răspunsul oferit de Inspectoratul General al Poliției la solicitarea ZdG.
Printre cazurile false de caritate analizate în articolul din ZdG era și cel al lui Constantin Reabenchii, un băiat din raionul Rezina care suferă de „boala fluturelui” (epidermoliza buloasă), o maladie rară și extrem de severă.
Pozele lui Constantin au fost preluate fără acordul acestuia, iar autorii postării au pus propriile date bancare pentru a aduna donațiile. Contactată atunci de ZdG, mama băiatului, Elena Gorbatenchi, ne-a informat că a aflat întâmplător despre faptul că boala fiului ei este folosită de cineva cu scopul de a obține foloase materiale și ne-a spus că a scris o plângere la polițistul din localitatea în care locuiește – Cinișeuți, raionul Rezina.
Pe 8 iulie 2020, Inspectoratul de Poliție Rezina a informat-o pe Elena Gorbatenchi, mama lui Constantin, că „examinarea de mai departe a fost încetată”. Deși în respectivul răspuns se menționează că faptele descrise de Elena Gorbatenchi în plângerea sa s-au adeverit, examinarea a fost încetată pe motiv că femeia nu ar fi suportat daune materiale în urma folosirii pozelor fiului ei fără acordul său.
„Inspectoratul de Poliție Rezina vă informează că cererea depusă de Dvstră pe data de 19.05.2020 a fost înregistrată și examinată în R-2/1713, pe faptul că persoane necunoscute au postat pe paginile de socializare un anunț prin care au publicat pozele feciorului Dvstră Reabenchii Constantin, prin care a solicitat colectarea mijloacelor bănești pe un cont bancar, motivând că copilul suferă de o boală incurabilă pentru care este nevoie de sume enorme de bani. În rezultatul examinării multilaterale și sub toate aspectele a cazului dat, faptele descrise s-au adeverit. Pe marginea plângerii D-stră a fost pornit un proces contravențional în baza art. 106 CC a RM (cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere), astfel în rezultatul măsurilor întreprinse s-a constatat că fapta comisă de persoanele necunoscute cad sub incidența art. 106 CC a RM sau art. 190 CP a RM (escrocheria) însă din considerentul că D-stră n-ați suportat careva daune materiale, examinarea de mai departe a fost încetată. Pentru restituirea pagubei morale sunteți în drept să vă adresați în mod civil în instanța de judecată. Totodată vă informăm că victima contravenției prevăzute de art. 106 CC a RM este persoana care în urma comiterii contravenției a avut de suportat o daună materială”, se spune în răspunsul Poliției de la Rezina la plângerea Elenei Gorbatenchi.
Contactată de ZdG, femeia s-a arătat dezamăgită de deznodământul anchetei polițiștilor. Aceasta susține că nu își permite să angajeze un avocat care să o ajute într-un proces de judecată, așa cum i-a sugerat poliția să facă pentru a cere daune morale.
„Ca să iei avocat trebuie să închei contract cu el, sunt cheltuieli foarte mari. Noi ascultând reportajul ne-am făcut concluzii că este cineva care îl susține dacă dânsul a scăpat de atâtea ori de judecată. Cardurile recunoaște că-s ale lui, dar… Am ajuns numai la jumătate de drum. Am vrea să aflăm adevărul până la capăt, să fie trași la răspundere ca să nu le mai ardă să facă așa lucruri. A fost folosită o persoană care suferă, asta pe mine mă indignează, că fac batjocură pe copiii aceștia bolnavi. Pe mine ca mamă mă doare sufletul, iar el trage durere în fiecare zi. Suntem dezamăgiți de lege și că legea nu e de partea noastră. Asta e strigător la cer, e dureros”, declară mama lui Constantin Reabenchii.
Deși Inspectoratul de Poliție Rezina a „încetat examinarea” motivând că Elena Gorbatenchi, cea care a depus plângerea, nu a suportat pierderi materiale și, respectiv, conform Codului Contravențional al R. Moldova, nu poate fi considerată victimă a contravenției, ZdG a identificat cel puțin două persoane care ar putea fi declarate victime ale înșelătoriei desfășurate pe internet. Acestea, fiind emoționate de postările despre copiii grav bolnavi, au donat bani pe conturile afișate în respectivele anunțuri.
Una dintre persoanele care a donat pentru „Cazul Melisa” din investigația ZdG este Natalia Negrei, o moldoveancă stabilită cu traiul în Italia. Tânăra ne-a trimis și dovada transferului sumei de 25 de euro pe contul lui Andrei Ouș, proprietarul cardurilor bancare care însoțeau falsele anunțuri de caritate.
„Nu-i o sumă importantă, dar oricum m-am simțit dezgustată și chiar jenată ca m-am lăsat păcălită. Am mai făcut și alte donații, sper că au ajuns la destinație”, ne-a spus Natalia.
ZdG a scris recent că, în ultimele luni, pe rețelele sociale au fost lansate și distribuite mai multe acțiuni de caritate menite să adune bani pentru tratamentul unor copii care, se spunea în acele mesaje, sufereau de boli grave și aveau nevoie de intervenții chirurgicale urgente sau tratament costisitor la clinici de peste hotare. Câteva dintre aceste îndemnuri la caritate, deși păreau adevărate la prima vedere, conțineau și unele elemente suspecte.
Analizându-le, am descoperit cazurile a cel puțin patru copii diferiți, toți cu boli grave, dar care aveau un element comun: conturile bancare pe care urmau să ajungă banii celor care decid să doneze – toate pe numele unui oarecare Andrei Ouș. Deși cei patru copii din anunțurile de caritate erau prezentați ca fiind din R. Moldova, am constatat că, de fapt, cei care au încercat să profite de necazurile acestor copii au „împrumutat” pozele și datele despre boli de la copii din România, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii, dar și de la un tânăr din R. Moldova.
Ancheta integrală poate fi citită aici: VIDEO/ Caritate online în Moldova pentru bolnavi „împrumutați” din SUA, Rusia și România