Cauza incendiului care a mistuit Filarmonica Națională. Principala concluzie a IGSU
Principala cauză preliminară a incendiului care la 24 septembrie a mistuit Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” este „nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului”. Concluzia aparține responsabililor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Solicitați de ZdG, reprezentanții IGSU ne-au comunicat că cea mai probabilă cauză de generare a incendiului care a mistuit clădirea Filarmonicii este faptul că nu fost respectate regulile de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.
Între timp, IGSU anunță că organele de drept continuă investigația pe marginea acestui caz.
La 8 octombrie curent, după primele patru ședințe ale grupului de expertiză în legătură cu gestionarea situației în urma incendiului care a mistuit Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au anunțat primele concluzii și acțiuni care urmează a fi întreprinse de către autorități în acest sens.
Potrivit IGSU, grupul de lucru a prezentat un raport tehnic de expertiză, astfel că, în baza raportului prezentat, a fost luată decizia de a demara etapa de demontarea parțială a părților avariate din construcția edificiului.
Joi, 24 septembrie, a fost stare de alertă maximă la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, acolo unde a izbucnit un incendiu.
Acoperișul Filarmonicii, dar și tavanul sălii principale s-au prăbușit, iar flăcările s-au extins, pe o arie mai largă, mistuind interiorul clădirii.
Cel puțin 10 autospeciale IGSU și zeci de pompieri au fost la fața locului și au luptat pentru a stinge incendiul.
Conform datelor preliminare, flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.
Instituția Publică Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, care la 24 septembrie curent a fost devastată de un incendiu uriaș, a beneficiat, în 2020, de subvenții de la bugetul de stat în sumă de 15.677.600 lei, pentru susținerea activității instituției. Datele se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Finanțelor la solicitarea formulată de către ZdG.