Câte teste a efectuat R. Moldova pentru depistarea COVID-19
La șase săptămâni distanță de la înregistrarea primului caz de infecție cu noul tip de coronavirus în R. Moldova, autoritățile informează că, în total, au efectuat 11 763 de teste pentru depistarea celor infectați. Respectiv, în urma efectuării acestui număr de teste, au fost confirmate 2 472 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.
Dacă ar fi să calculăm câte teste au fost efectuate în R. Moldova per milion de persoane, am ajunge la numărul de circa 4 mii de teste. Drept referință pentru calcul a fost luat numărul de 2,9 milioane – populația R. Moldova în baza Recensământului din 2014.
Pentru comparație, potrivit wolrdometers.info, în România sunt efectuate peste 5 mii de teste per milion de persoane, iar celălalt vecin al țării nostre, Ucraina, efectuează în jur de 1 400 de teste la fiecare milion de persoane.
În Italia numărul testelor la fiecare milion de persoane ajunge la peste 23 de mii, în Franța – circa 7 mii, iar Germania – peste 20 de mii.
Cele mai multe teste pentru depistarea noului virus sunt efectuate de Insulele Faroe și Islanda, unde sunt efectuate peste 120 de mii de teste la fiecare milion de persoane.
Cine este testat în R. Moldova?
Pacientul care se adresează la medic cu febră sau simptome asemănătoare cu cele ale coronavirului de tip nou, până a fi testat pentru Covid-19, este testat pentru un șir de viroze sezoniere și gripă, iar abia în cazul în care aceste versiuni nu sunt confirmate, se ia decizia de a fi testat.
„Noi am elaborat algoritm, noi am elaborat standarde, noi am elaborat definiție pe caz și asta e treaba, exclusiv, a doctorilor. Și respectăm lucrul acesta. Este testat cel care a trecut toate filtrele, iar filtre sunt multe. Primul filtru este vama, următorul filtru este asistența medicală de urgență prespitalicească, celălalt filtru este spitalul de profil și iată dacă acolo se întrunește definiția de caz și e legată partea clinică de cea epidemiologică, atunci se colectează testul”, declara anterior pentru ZdG directorul ANSP, Nicolae Furtună.
Conform protocolului disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății, defininițiile de caz, atunci când sunt efectuate testele, sunt valabile în următoarele situații:
- Pacient cu boală respiratorie acută (febră și/sau cel puțin un semn/simptom al bolii respiratorii, de exemplu: tuse, dificultăți de respirație etc.) ȘI cu un istoric de călătorie sau aflare într-un teritoriu care raportează transmiterea infecției COVID-19 în ultimele 14 zile anterioare debutului simptomelor
- Pacient cu boală respiratorie acută (febră și/sau cel puțin un semn/simptom al bolii respiratorii, de exemplu: tuse, dificultăți de respirație etc.) ȘI care a fost în contact cu un caz COVID-19 probabil sau confirmat în ultimele 14 zile înainte de debutul simptomelor;
- Pacient cu infecție respiratorie severă acută (SARI**) ȘI care necesită spitalizare ȘI fără altă etiologie care explică pe deplin prezentarea clinică
În dependență de intensitatea transmiterii infecției, numărul de cazuri înregistrate și capacitățile de laborator, la decizia autorităților naționale, testarea de laborator va fi efectuată selectiv în baza criteriilor aprobate.
Astfel, potrivit protocolului, decizia de realizare a testului se bazează pe factorii clinici, epidemiologici și pe evaluarea probabilității infecției.