Cât costă pavajul ce imită alternarea clapelor unui pian și „covorul din pavaj” de pe aleea pietonală „Eugen Doga”
Pavajul ce imită alternarea clapelor unui pian și „covorul din pavaj”, care fac parte din complexul de lucrări de reabilitare a aleii pietonale „Eugen Doga”, costă în total circa 2 083 000 de lei, conform Primăriei municipiului Chișinău. Mai exact, pentru „covor” s-au făcut investiții de 83 de mii de lei, iar pentru al doilea proiect s-au cheltuit două milioane de lei.
Întrebat de Ziarul de Gardă dacă pentru aceste proiecte au fost cheltuiți inclusiv bani din bugetul municipal, Vasile Chirilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, a declarat că „în ambele proiecte, contribuția este de: TIKA (Agenția de Cooperare Turcească, n.red.) 70% și PMC (Primăria municipiului Chișinău, n.red.) 30% din costuri”.
Schimbarea la față a pietonalei Eugen Doga din centrul capitalei, care în ultimele zile a stârnit mai multe critici în societate, este renovată fără a fi avut loc o licitație publică. ZdG a constatat că în decembrie 2022, Pretura sectorului Râșcani a organizat o procedură de achiziție pentru reabilitarea străzii, însă aceasta a fost anulată după ce au fost constatate „abateri grave de la prevederile legale”.
Mai exact, obiectul achiziției viza „renovarea străzii pietonale Eugen Doga, porțiunea cuprinsă între străzile Columna și Constantin Tănase, situate în intravilanul municipiului Chișinău, strada Eugen Doga”. Valoarea estimată era de circa 1 992 000 de lei, conform informațiilor publicate pe Registrul de stat al achiziţiilor publice „MTender”. ZdG a mai stabilit că pe 30 decembrie 2022, pretorul sectorului Râșcani, Vlad Melnic, a semnat o dispoziție prin care au fost majorate cu 900 000 de lei cheltuielile aferente pentru renovarea zonei pietonale. La începutul anului 2023, în Planul de achiziții publice, pentru proiect au fost alocate 2 400 000 de lei.
Anterior, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a solicitat primarului capitalei „să pună creativitatea pe pauză și să se concentreze pe problemele de infrastructură publică ale municipiului”. Ministrul susține că niciun proiect din tot ce se face acum în centrul capitalei nu are avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI), iar „actele permisive emise de Primărie sunt ilegale”.
La rândul său, primarul Ion Ceban a venit cu o reacție „pentru cei deranjați și care critică proiectele realizate în Chișinău”.
„(…) Ne bucurăm să putem atrage atâta atenție prin promovarea brandului de țară – Pomul Vieții, chiar în inima capitalei. Acest loc va atrage mulți vizitatori în capitala R. Moldova. Acest simbol este al neamului și este pentru oraș și toți oamenii. Unește alte două simboluri, Pietonala Eugen Doga și clapele pianului cu covorul tradițional în pavaj de pe aleea din bd. Grigore Vieru. Crearea Pomului Vieții este parte a Proiectului de modernizare a Pietonalei Eugen Doga pe care Primăria Chișinău îl realizează împreună cu Agenția de Cooperare Turcească TIKA”, a spus Ceban.
Primul anunț despre reabilitarea străzii pietonale a fost făcut de către Ion Ceban la începutul lunii mai 2023.