Casele de cultură din R. Moldova vor avea statut de persoană juridică și vor putea atrage resurse financiare externe, potrivit Guvernului – DOC
Casele de cultură din R. Moldova vor deveni independente, își vor stabili de sine stătător statutul juridic, în funcție de necesitățile și prioritățile comunității. Prevederile se conțin în noul Regulament de funcționare a caselor de cultură, aprobat, pe 22 februarie 2022, de Executiv.
Astfel, potrivit Regulamentului aprobat, directorul casei de cultură va fi selectat prin concurs, pe un mandat de patru ani. El va fi responsabil de activitatea instituției, registrul de evidență, programul, raportul anual de activitate ș.a.
„De asemenea, pentru asigurarea transparenței și bunei gestionări, Regulamentul propune constituirea unui Consiliu administrativ al Casei de cultură, care va avea în componență reprezentanți ai fondatorului, ai Direcției cultură a municipiului sau raionului și un reprezentant din partea societății civile în domeniul relevant acestei activități”, anunță Executivul.
Reprezentanții Guvernului spun că modificările derivă și ca urmare a creșterii salariale pentru directorii instituțiilor de cultură, „astfel încât complexitatea funcției să corespundă nivelului de remunerare”.
Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, în urma aprobării Regulamentului menționat, casele de cultură „vor putea stabili relații de parteneriat, inclusiv economice”.
În R. Moldova sunt active peste 1 218 case de cultură, care se subordonează autorităților publice locale, potrivit Executivului.