Principală  —  IMPORTANTE   —   Campioana R. Moldova la fotbal…

Campioana R. Moldova la fotbal s-a calificat în turul următor al UEFA Champions League. Sheriff Tiraspol a învins Farul Constanța cu 3-0

Campioana R. Moldova la fotbal, Sheriff Tiraspol, s-a calificat în turul următor al UEFA Champions League, după ce a învins Farul Constanța cu 3-0. În manșa secundă a primului tur preliminar al UEFA Champions League, Sheriff Tiraspol a întâlnit Farul Constanța pe teren propriu, la stadionul Sheriff din Tiraspol.

Campioana Moldovei a reușit să deschidă scorul în acest meci tensionat. Golul de 1-0 a fost marcat de Amine Talal în minutul 45+1, înainte de pauză. După 90 de minute de joc, rezultatul a rămas același, 1-0 în favoarea echipei din Tiraspol, conform Federației Moldovenești de Fotbal (FMF).

Având în vedere că scorul general era de 1-1, meciul a intrat în prelungiri. În manșa tur, Farul Constanța obținuse o victorie cu scorul de 1-0 pe teren propriu.

Potrivit FMF, în prima repriză de prelungiri, Jerome Ngom Mbekeli a marcat un gol pentru Sheriff în minutul 99, aducând scorul la 2-0 în favoarea echipei gazdă. La finalul primei reprize de prelungiri, Peter Ademo a marcat un al treilea gol pentru Sheriff în minutul 105+1, stabilind scorul final la 3-0 în acest meci și 3-1 în favoarea echipei Sheriff Tiraspol la general.

Cu această victorie, Sheriff Tiraspol a reușit să se califice în turul următor al UEFA Champions League, iar echipa Farul Constanța a fost eliminată din competiție.

Sheriff Tiraspol va juca în turul doi preliminar împotriva lui Maccabi Haifa (Israel). Partidele sunt programate pentru 25-26 iulie, la Tiraspol și 1-2 august, în deplasare.

Clubul Sheriff Tiraspol, fondat în 1997, este controlat de milionarul Victor Gușan, care deține și holdingul Sheriff – cea mai mare companie din stânga Nistrului. Sheriff controlează, practic, principalele activități economice din autoproclamata republică nistreană, fiind implicată în comerțul produselor alimentare angro și cu amănuntul (prin lanțul de supermarketuri pe care îl deține), a carburanților, medicamentelor și altor produse. De asemenea, Sheriff desfășoară activități de comerț a automobilelor, dar și în domeniul construcțiilor și cel imobiliar.

Asociația Promo-LEX consideră că decizia luată de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) de a transfera meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Farul Constanța de la Chișinău la Tiraspol contravine angajamentelor asumate de Federația Moldovenească de Fotbal, UEFA și Federația Internațională de Fotbal Asociație (FIFA) în promovarea și respectarea drepturilor omului în condițiile în care codul galben de amenințare teroristă este în vigoare cel puțin până la 18 iulie 2023.

Reprezentanții Promo-Lex au catalogat decizia drept un „instrument eficient de consolidare a unui regim ilegal, care continuă încălcarea în masă a drepturilor omului și ignorarea principiilor și valorilor democratice”.

Pe 24 iunie 2022, UEFA a anunțat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida UEFA  în regiunea transnistreană din motive de securitate.