Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CA a sancționat „TV-Găgăuzia” cu…

CA a sancționat „TV-Găgăuzia” cu două avertizări publice. Președinta CA: „întreaga emisiune este o mostră regretabilă de linșaj mediatic”

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat „TV-Găgăuzia” cu două avertizări publice pentru că a admis declarații ofensatoare și atac la persoană față de jurnalistul Mihail Sirkeli, în cadrul emisiunii „Обсуждаем вместе” din 8 februarie 2023, se anunță în comunicatul CA vineri, 17 martie.

Controlul făcut de CA a atestat „încălcarea prevederilor ce țin de lipsa informării corecte și cu bună-credință și admiterea formelor de discriminare pe criterii de naționalitate și orientare sexuală din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA)”, se arată în comunicat.

Potrivit CA, invitații emisiunii „Обсуждаем вместе” –  reprezentantul societății civile Ivan Câlicic, președintele Consiliului de observatori al companiei „Gagauziya Radio Televizionu”, Mihail Vlah, și deputatul Adunării populare, Leonid Chiosea – „au recurs la atac” la persoana jurnalistului Mihail Sirkeli, prin „declarații ofensatoare și discriminatorii” și au fost „agresați verbal” invitații din Chișinău, ale căror comentarii au fost prezentate în program.

„Programul s-a axat pe așa-zisul referendum din 2 februarie 2014 despre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Moderatoarea emisiunii a prezentat o postare scrisă de jurnalistul Mihail Sirkeli pe Facebook și secvențe video de pe canalul lui de YouTube, în care el s-a pronunțat pe tema referendumului, considerând că acesta a avut scopuri false, fără consecințe juridice și a fost menit să manipuleze opinia populației.

Pe parcursul programului, invitații în studio s-au arătat deranjați de opiniile jurnalistului și de persoana lui, au criticat statul R. Moldova, autoritățile de la Chișinău, despre cursul european și blocul NATO, precum și despre comunitatea LGBT”, anunță CA.

Potrivit reprezentanților CA, moderatoarea programului nu a intervenit, decât o singură dată, în discuțiile dintre invitați, pentru a stopa promovarea acestor mesaje, iar în unele cazuri ea a susținut declarațiile participanților la emisiune sau chiar a amplificat mesajele lor, demonstrând astfel o „abordare părtinitoare și lipsă de bună-credință” în prezentarea faptelor puse în discuție.

În cadrul ședinței, membrii CA au declarat că invitații emisiunii menționate au recurs la „informații false, atacuri publice la persoană, discurs ofensator”. Potrivit lui Ruslan Mihalevschi, „acest program a fost o concentrare de sperietori, inclusiv referitor la procesul de integrare Europeană a R. Moldova”. Larisa Turea a menționat că „un serviciu public de televiziune (…) nu trebuie să promoveze mesaje antistatale”.

Membrul CA, Orest Dabija, a specificat că „în emisiune există semne clare de discurs care incită la ură și dezinformare și că trebuie monitorizat mai atent acest post de televiziune”.

Președinta CA, Liliana Vițu, a afirmat că „întreaga emisiune este o mostră regretabilă de linșaj mediatic”.

Controlul emisiunii „Обсуждаем вместе” a fost dispus prin Decizia CA nr. 53 din 17 februarie 2023, la propunerea membrului CA Ruslan Mihalevschi, care a avut la bază sesizări venite din partea mai multor organizații neguvernamentale de media.