Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CA a avertizat public șase…

CA a avertizat public șase posturi de televiziune pentru „ținuta lingvistică în programele de știri și dezbateri”

Foto: consiliuaudiovizual.md

Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public șase serviciile media audiovizuale de televiziune, pentru „nerespectarea normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii române în cadrul programelor audiovizuale”, se arată într-un comunicat al CA.

Consiliul anunță că a examinat, în ședința din 25 noiembrie, rezultatele monitorizării serviciilor media audiovizuale de televiziune „TV8”, „Jurnal TV”, „TV6”, „PRO TV Chișinău”, „Publika TV” și „Primul în Moldova” la capitolul protejării patrimoniului lingvistic și cultural-național – art. 19 alin. (2) din Codul serviciilor media audiovizuale, urmare a autosesizării vicepreședintei CA, Ana Gonța.

Monitorizarea posturilor TV privind ținuta lingvistică sub aspectul corectitudinii exprimării a avut loc în colaborare cu Viorica Molea, conferențiară universitară, dr. hab. în filologie.

Potrivit CA, obiectul monitorizării l-a constituit exprimarea orală a jurnaliștilor în cadrul emisiunilor: buletine de știri, talk-show-uri politice și  programe de divertisment, în perioada septembrie–noiembrie 2022.

„Redactorii, prezentatorii, moderatorii de la posturile monitorizate furnizează texte îngrijite, în mare parte, dar se impune o atenție deosebită compartimentelor de limbă semnalate în raport”, a afirmat conferențiara universitară, dr. hab. în filologie, Viorica Molea.

Totodată, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, a accentuat faptul că „limba este instrumentul de lucru al jurnaliștilor, calitatea și perfecționarea ei continuă ar trebui să constituie o preocupare constantă a breslei și a fiecărui individ în parte”.