Biserica Ortodoxă din Moldova se opune autorizării marșului organizat de comunitatea LGBT: „Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale”
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a emis un comunicat prin care anunță că Biserica Ortodoxă din Moldova se opune autorizării marșului solidarității organizat de comunitatea LGBT, care este programat sa aibă loc la Chișinău duminică, pe 19 iunie.
Potrivit reprezentanților Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, „nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional” care ar determina autoritățile publice locale să semneze autorizația pentru organizarea acestui „manifest absurd” și îndemnă autoritățile municipale „să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale”.
„Biserica Ortodoxă din Moldova, se opune autorizării Marșului solidarității organizat de comunitatea LGBT, care este programat sa aibă loc la Chișinău. Opoziția Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost sprijinită și de atitudinea fermă a peste 30 de ong-uri și asociații obștești.
Nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina mobilizarea și susținerea autorităților noastre publice locale a unui asemenea manifest absurd. Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, care inundă din ce în ce mai accentuat plaiul nostru.
BOM are ca motivație pentru interzicerea marșului faptul ca edițiile trecute ale acestui eveniment au fost provocatoare pentru populația orașului.
Scriptura afirmă fără echivoc: homosexualitatea este un păcat. Asta nu înseamnă că cine păcătuiește este pierdut. Dimpotrivă. Biserica detestă păcatul, dar îi iubește pe păcătoşi și îl salvează, prin îndreptarea lui.
Ce se întâmplă însă când păcatul este socotit virtute? Exact ce vedem pe străzi, la paradele Gay Pride: lauda publică a păcatului.
Încurajarea libertinismului prin astfel de evenimente nu va aduce decât autodistrugerea spirituală a societății.
În acest context, în numele Bisericii Ortodoxe din Moldova și a cetățenilor acestei țări, rugăm să fie oprit acest flagel distructiv, care întinează moralicește societatea noastră declarată ortodoxă și care susține valorile familiei”, se arată în comunicatul emis de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.
Pe 31 mai 2022, Mitropolitul Vladimir a semnat o adresare prin care solicita interzicerea marșului LGBT, anunțat pentru 19 iunie, după doi ani de pauză cauzată de pandemia de coronavirus.
„În ultimii ani, Mitropolia Moldovei a insistat în nenumărate rânduri să nu fie autorizate astfel de marșuri, îndemnând atât autoritățile, cât și membrii, simpatizanții și promotorii comunității LGBT să renunțe la acest proiect, care reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a societății”, se spune în adresarea Mitropolitului.
Au urmat o serie de postări ale primarului de Chișinău, Ion Ceban, prin care acesta insista să nu aibă loc marșul, totodată afirmând că „nimeni nu lezează” drepturile persoanelor LGBT. Pe 13 iunie, primarul Ion Ceban a spus că nu va semna autorizația pentru desfășurarea paradei LGBT, anunțată pentru 19 iunie în acest an.
Potrivit Legii privind libertatea de întrunire în R. Moldova, autorizarea sau interzicerea întrunirilor publice pașnice nu țin de competențele unui primar.
„Eu pot să vă garantez că legea, în nicio literă, nu-i permite primarului sau autorității publice locale de oricare nivel să interzică o anumită întrunire”, subliniază avocata Doina Ioana Străisteanu.
Constituția prevede că cetățenii R. Moldova au libertatea de a se întruni. Totodată, potrivit legii, organizatori ai întrunirilor pot fi persoane fizice cu capacitate deplină de exercițiu, grupuri de persoane, precum şi persoane juridice. De asemenea, oricine este liber să participe activ sau să asiste la o întrunire.
Anterior, R. Moldova a pierdut două procese la CtEDO privind libertatea de întrunire pentru persoanele LGBT.
Centrul „GENDERDOC-M” a anunțat că, pe 13-19 iunie, va fi organizat Festivalul comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, ediția a XXI-a. Acesta se va încheia, tradițional, cu Marșul Solidarității.
Rezultatele ultimului studiu efectuat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, în perioada martie – aprilie 2022, arată că locuitorii orașului Chișinău au devenit mai toleranți. Astfel, atitudinile pozitive și foarte pozitive au crescut cu 4% față de 2019; atitudinea neutră a crescut cu 19%; atitudinea foarte negativă a scăzut cu 13%. În prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de 33% față de 55% în 2019.