Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Bărbatul care a atacat Ambasada…

Bărbatul care a atacat Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu două cocktailuri Molotov, în ziua alegerilor, și-a aflat pedeapsa

Sursa: Radio Europa Liberă

Bărbatul care a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în ziua alegerilor pentru funcția de președinte al Rusiei, a fost recunoscut vinovat de către prima instanță pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activităţii organelor electorale.

Acesta și-a recunoscut vina și a semnat un acord cu procurorul de caz. Astfel, printr-o decizie emisă marți, 21 mai, de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, i-a fost stabilită o pedeapsă în formă de muncă neremunerată în folosul comunității în mărime de 150 de ore.

Totuși, în termenul pedepsei a fost inclusă perioada aflării acestuia în stare de reținere, arest preventiv și arest la domiciliu, pentru 50 de zile, astfel încât pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității se consideră executată.

Potrivit prevederilor art. 88 alin. (3) Codul penal, timpul aflării persoanei sub arest preventiv până la judecarea cauzei se include în termenul închisorii, calculându-se o zi pentru o zi, iar în termenul muncii neremunerate în folosul comunităţii – calculându-se o zi de arest preventiv pentru 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Conform acuzațiilor aduse de procurorul de caz, la data de 17 martie, aproximativ la ora 11:30, aflându-se în fața Ambasadei Federației Ruse, „urmărind scopul împiedicării exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale, privind alegerile prezidențiale din Federația Rusă, (…) în semn de protest împotriva regimului actual de la Kremlin”, bărbatul a atacat biroul electoral deschis în incinta misiunii diplomatice, aruncând peste gardul Ambasadei Federației Ruse două recipiente de cocktail Molotov, pregătite din timp pentru incendierea clădirii. Procesul electoral a fost întrerupt pentru termen scurt.

Sentința este definitivă, însă poate fi atacată cu recurs de către procuror, inculpat sau apărătorul acestuia în termen de 15 zile de la pronunțare.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat atunci că bărbatul a fost imediat reținut, identificat și dus la inspectoratul de poliție pentru audieri și documentare. Bărbatul de 54 de ani este cetățean al R. Moldova, dar a declarat că deține și cetățenia Federației Ruse, fapt care urma să fie stabilit cu exactitate de oamenii legii.

În timpul audierilor acesta și-a motivat gestul prin unele nemulțumiri pe care le are în raport cu acțiunile autorităților ruse, potrivit IGP.

Europa Liberă a scris anterior că bărbatul a strigat în limba rusă „Urăsc Rusia!”, iar câțiva oameni din grupul de alegători ruși au strigat la rândul lor că bărbatul ar fi fost „plătit” să organizeze incidentul.