„Barajul de la lacul Ghidighici nu a mai fost reparat de mai bine de 40 de ani”
Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, a inspectat lucrările care se efectuează la lacul de acumulare Ghidighici, acolo unde s-a constatat, acum un an, că persistă pericol real de prăbuşire a galeriei evacuatorului de fund şi imposibilitatea manevrării vanelor de închidere-deschidere a firelor de ţevi de evacuare.
„Barajul de la lacul Ghidighici nu a mai fost reparat de mai bine de 40 de ani, iar Agenţia „Apele Moldovei” gestionează lacul și barajul timp de un an. Autoritățile perindate în ultimii ani, au cunoscut și cunosc că lacul de acumulare Ghidighici se transformă, de la o zi la alta, într-un pericol pentru capitală şi pentru unele localităţi din lunca Bâcului. Barajul este într-o stare avansată de degradare, iar în cazul în care construcţia hidrotehnică nu va fi consolidată, aceasta ar putea ceda sub presiunea apei. Din aceste considerente autorităţile de mediu au inițiat un șir de lucrări de restabilire în arealul acestui obiect strategic”, a menționat ministrul.
Potrivit lui, în noiembrie 2015, Fondul Ecologic Național a aprobat suma de 2 mln 488 mii de lei pentru reabilitarea construcțiilor hidrotehnice, și anume a deversorului de fund, care este într-o stare de uzură avansată. Țevile, date în exploatare în 1963 aveau o grosime de 10 mm, pe alocuri au rămas doar de 4 mm. „Beneficiari ai proiectului sunt organele de gestionare a resurselor de apă – Agenţia „Apele Moldovei”, organele administraţiei publice locale şi populaţia din Chişinău, Vatra, și r. Anenii Noi”, a adăgat Munteanu.
Specialiștii de la „Apele Moldovei” susțin că, în cazul în care se rupe barajul, se vor scurge aproximativ 20 de milioane de metri cubi de apă și vor fi afectate peste 750 de hectare. Astfel, vor fi inundate localitățile din lunca Bâcului, o parte din municipiul Chișinău și unele sate din raionul Anenii Noi.