Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocatul Poporului solicită membrilor CEC…

Avocatul Poporului solicită membrilor CEC să revizuiască decizia privind numărul secțiilor de votare din diasporă: „În caz contrar, aceasta va duce la încălcarea dreptului fundamental de a alege”

Foto: zdg.md

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, susțină că Hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 5 iunie cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate „contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii”. Astfel, Maia Bănărescu a declarat că este „necesară revizuirea de către CEC a hotărârii în cauză, în caz contrar aceasta va duce la încălcarea dreptului fundamental de a alege și de a fi ales”.

Experiența ultimelor scrutine electorale a demonstrat că eforturile statului nu au fost suficiente pentru a asigura condițiile necesare pentru toți cetățenii care se află în afara țării și care au dorit să își exercite dreptul de vot, din cauza numărului redus de secții de votare și buletine de vot”, a declarat Maia Bănărescu.

Potrivit unei note emise, avocatul Poporului a recomandat mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot.

„Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales este garantat și de tratatele internaționale la care R. Moldova este parte, prin ratificarea cărora țara noastră și-a asumat un șir de obligații privind respectarea, protejarea și realizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului (articolul 21 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, articolul 25 din Pactul Internațional privind drepturile civile și politice, articolul 29 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, și articolul 7 din Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei)”, se menționează în notă.

Pactul International cu privire la drepturile civile și politice din 16.12.1966, (art.25) prevede că orice cetățean are dreptul și trebuie să aibă posibilitatea, fără nicio discriminare și fără restricții rezonabile, de a alege și de a fi ales, în cadrul unor alegeri periodice, oneste, cu sufragiu universal și egal și cu scrutin secret, asigurând exprimarea liberă a voinței alegătorului.

Comisia Electorală Centrală a aprobat sâmbătă, 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de votare pentru alegătorii din diasporă, refuzând suplimentarea numărului de secții față de scrutinul precedent, când mii de alegători din orașele europene nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

În context, blocul electoral „Renato Usatîi”, condus de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Reprezentanții mai multor partide politice, alături de simpatizanții lor au protestat luni, 7 iunie, la Comisia Electorală Centrală, față de decizia CEC cu privire la aprobarea numărului secțiilor de votare, 139 la număr, care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia membrilor CEC drept „o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”.

La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.