Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Avocatul Poporului s-a sesizat în…

Avocatul Poporului s-a sesizat în legătură cu mai multe cazuri de violență împotriva femeilor și fetelor: Solicită prim-ministrului convocarea ședinței Consiliului Național pentru Drepturile Omului

Sursa: Guliver/Getty Images

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, anunță vineri, 27 septembrie, că s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de viol în grup de la Rădeni, despre care ZdG a scris anterior, precum și „alte cazuri grave și răsunătoare” de violență împotriva femeilor și fetelor. Conform unui comunicat de presă, Avocatul Poporului s-a sesizat pentru o analiză „mai profundă a factorilor care au generat asemenea situații, identificarea omisiunilor și lacunelor la nivel național și local în scopul prevenirii și combaterii acestui fenomen, dar în special decurgerea urmăririi penale și judecarea cazurilor”.

  • Vineri, 27 septembrie, la ora 17:00, în fața Ministerului Justiției, va fi organizat protestul „LA CARE POARTĂ SĂ MAI BATEM, PENTRU A PRIMI DREPTATE?

Avocatul Poporului subliniază că recentele cazuri de violență asupra femeilor și fetelor, mediatizate în ultima perioadă, precum și multiplele cazuri neraportate, nu pot fi tolerate și nu trebuie lăsate fără „o atenție sporită” din partea autorităților publice, inclusiv a instituției naționale de protecție a drepturilor omului, dar și a întregii comunități.

„Deși Republica Moldova a făcut progrese în dezvoltarea unui sistem de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie în special la nivelul strategiilor și politicilor publice, iar aceste progrese sunt recunoscute la nivel internațional (prin raportul GREVIO din 2023), cazurile recente demonstrează că violența de gen rămâne un fenomen larg răspândit în societate. Avocatul Poporului constată cu îngrijorare că un grad ridicat de toleranță față de violența împotriva fetelor și femeilor persistă atât în rândul populației, cât și în rândul specialiștilor cu atribuții în prevenirea și combaterea acestui tip de violență. De asemenea, Ceslav Panico recunoaște și propria vină privind insuficiența acțiunilor desfășurate de către Oficiul Avocatului Poporului de responsabilizare și determinare a factorilor de decizie de a implementa mai bine în practică standardele și politicile existente în domeniul prevenirii violenței de gen”, se arată în comunicatul de presă.

Avocatul Poporului își propune să elaboreze un raport special privind cauzele și circumstanțele care au dus la escaladarea violenței de gen în Republica Moldova, dar și desfășurarea urmăririi penale și judecarea cazurilor. Raportul va include soluții și recomandări pentru măsuri urgente și pe termen lung, care să contribuie la prevenirea și combaterea acestui fenomen, asigurându-se că „astfel de situații tragice nu se vor repeta”.

Avocatul Poporului face apel la instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale să contribuie la această inițiativă, astfel încât raportul să reflecte o evaluare „completă și pertinentă” a problemelor existente.

Joi, 26 septembrie, Ombudsmanul a expediat o solicitare oficială către prim-ministrul Dorin Recean, prin care a propus convocarea ședinței Consiliului Național pentru Drepturile Omului. Obiectivul acestei ședințe este de a pune în discuție problemele sistemice referitoare cazurilor de violență împotriva femeilor și fetelor și de a audia rapoartele privind implementarea recomandărilor internaționale și nivelul de implementare a strategiilor și politicilor sectoriale.

Preliminar, Avocatul Poporului face apel către:

  • „Guvernul Republicii Moldova să aprobe planul de acțiuni pentru implementarea recomandărilor GREVIO și să majoreze bugetul alocat combaterii violenței de gen precum și creșterii numărului de servicii disponibile pentru victimele violenței de gen (având în vedere că la moment a fost inițiată planificarea bugerată pentru 2025);
  • Politicienii și jurnaliștii, aflați în perioada electorală, să trateze cu responsabilitate și corectitudine subiectele sensibile privind situația femeilor victime ale violenței, evitând manipularea opiniei publice;
  • Societatea să sprijine femeile victime ale violenței și să sesizeze autoritățile responsabile, astfel încât fiecare femeie și fată să-și recapete drepturile”.

Radiografia unui viol: vocea victimei, a sătenilor și a autorităților

O mamă tânără, care crește și educă singură doi copii, a fost supusă unui viol în grup.  „Au violat-o, au dus-o pe malul iazului, ea leșina, iar ei o băgau în apă să-și revină și continuau. Starea ei nu este deloc bună. Suntem șocați că nu i s-a acordat ajutorul medical cuvenit. Satul e speriat. Avem copii, avem fiice, iar ei umblă prin sat fără grijă. Se vorbește că au dat bani ca să fie eliberați”, a relatat pentru ZdG un localnic din satul Rădeni, raionul Strășeni. Deși trei persoane au fost reținute, la scurt timp, oamenii i-au văzut pe cei trei liberi prin sat. Datele statistice arată că anual, în R. Moldova sunt comise peste 500 de infracțiuni sexuale. Zilnic este comis cel puțin un viol, victime fiind femei și copii de diferite vârste.

Despre crima de la Rădeni ne-a comunicat una dintre cititoarele ZdG. „Doi frați și un cumnat și-au bătut joc de o femeie de 30 de ani, mamă a doi copii. A doua zi după viol, pe 7 septembrie, cei trei au fost reținuți, dar azi i-am văzut prin sat. Oamenii sunt înspăimântați, mai ales cei care sunt părinți de fete”, ne-a spus cititoarea, precizând că starea victimei este complicată: „Se simte rău, nu vorbește, nu iese din casă, nu mănâncă. A fost dusă la Chișinău la expertiză. Ar fi avut nevoie de spitalizare, dar nu are bani. Acasă are un tată cu probleme de sănătate și un frate cu grad avansat de dizabilitate. De unde să ia câte 500 de lei pe zi pentru spitalizare?” – s-a întrebat cititoarea ZdG care ne-a contactat. 

„Au violat-o, au dus-o pe malul iazului, ea leșina, iar ei o băgau în apă să-și revină și continuau. Starea ei nu este deloc bună. Suntem șocați că nu i s-a acordat ajutorul medical cuvenit. Satul e speriat. Avem copii, avem fiice, iar ei umblă prin sat fără grijă. Se vorbește că au dat bani ca să fie eliberați”, a spus altă săteancă după ce a vorbit cu victima.

În primele luni ale anului 2024, au fost raportate oficial peste 4 600 de cazuri de violență domestică și 22 de femicid.