Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocatul Poporului pentru drepturile copilului…

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul băiatului de 10 ani care ar fi fost agresat de o taxatoare

Imagine-simbol

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului anunță miercuri, 16 august, că s-a sesizat din oficiu pentru a examina cazul băiatului de 10 ani care, în timp ce circula în troleibuzul de pe ruta nr. 4 din municipiul Chișinău, a fost supus violenței fizice și dat afară din troleibuz deoarece nu a înțeles taxatoarea vorbitoare de rusă care i-a solicitat plata călătoriei.

În acest context, Ombudsmanul Copilului susține că a sesizat Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) pe acest caz și a înaintat o solicitare pentru a cerceta „toate circumstanțele și acțiunile întreprinse de instituție întru respectarea și protecția drepturilor copiilor în transportul urban”.

„Menționăm că anterior Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a mai fost sesizat cu privire la comportamentul necorespunzător al angajaților Regiei Transport Electric Chișinău față de copii în timpul circulației în transportul public din municipiul Chișinău.

Ombudsmanul îndeamnă factorii de decizie a instituției vizate să întreprindă toate acțiunile posibile în vederea prevenirii cazurilor de abuz din partea angajaților față de copii”, se spune într-un comunicat al instituției.

Anterior, RTEC a anunțat că s-a autosesizat referitor la incidentul care a avut loc duminică, 13 august, când un băiat de 10 ani ar fi fost agresat de o taxatoare de pe ruta nr. 4 și că pe marginea acestui caz a fost deschisă o anchetă internă.

Un băiat de 10 ani ar fi fost agresat, în capitală, de o taxatoare vorbitoare de rusă, după ce acesta nu i-a putut răspunde în limba rusă. Despre aceasta a povestit mama copilului, într-o postare pe Facebook. Astfel, copilul, care se află în vacanță la bunici, voia să viziteze un prieten care locuiește la câteva stații distanță. La întoarcerea spre casă, în jurul orei 18:30, acesta a urcat în troleibuzul cu ruta nr. 4. Când băiatul trebuia să achite, taxatoarea i s-a adresat copilului în limba rusă. Potrivit mamei băiatului, acesta „s-a blocat și i-a răspuns că nu cunoaște rusa”. Taxatoarea, fără a oferi vreo explicație, ar fi agresat copilul și l-ar fi dat afară din transport.

„Taxatoarea l-a apucat de tricou și mână și l-a forțat să iasă afară. Plângând, pe alocuri speriat și nervos, și-a sunat bunicii, după care m-au sunat și pe mine. (…) El nu și-a dat seama că îi cere bani pentru călătorie, avea bani la el și era gata să achite, dar s-a blocat când a fost întrebat într-o altă limbă”, explică mama copilului.

Femeia, care la moment nu se află în R. Moldova, a înaintat și o plângere pe adresa de email a RTEC.