Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Avia Invest explică motivul reținerii…

Avia Invest explică motivul reținerii pe aeroport a aeronavei cu care oficialii români urmau să se întoarcă la București

După ceremonia de predare a ajutorului umanitar R. Moldova în valoare de 3,5 milioane de euro, oficialii români, veniți la Chișinău, urmau să se întoarcă la București la bordul unei aeronave. Aeronava respectivă a fost însă reținută pentru câteva minute pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Avia Invest, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că aterizarea și decolarea aeronavei la bordul căreia se aflau miniștrii Sănătății și de Interne de la București nu au fost taxate de aeroport.

„Cât privește deservirea zborurilor de orice fel la Aeroportul Internațional Chișinău, acestea trebuie să urmeze o anumită procedură, fie că este un zbor comercial sau umanitar. În cazul dat, nici o instituție de stat, inclusiv Autoritatea Aeronautică Civilă, nu au confirmat documental statutul umanitar al zborului. Prin urmare, reținerea aeronavei, care a durat aproximativ 20 de minute, a fost cauzată de lipsa documentelor, ce confirma statutul umanitar al zborului și eliberarea de taxe aeroportuare în baza Hotărârii Comisiei pentru Situații Excepționale. Menționăm că aterizătile și decolările aeronavelor pe și din Aeroportul Internațional Chișinău se efectuează în baza autorizației eliberate de Autoritatea Aeronautică Civilă”, precizează Avia Invest.

La 7 mai în R. Moldova a ajuns asistența umanitară în valoare de 3.5 milioane de euro, oferită de către Guvernul României, pentru consolidarea sistemului medical în lupta cu infecția COVID-19.

Ajutorul umanitar conține: 500.000 de măști FFP2, 200.000 de mănuși de protecție, 25.000 de combinezoane, 5.000 de ochelari de protecție, 5.000 de viziere, medicamente, alcool sanitar și peroxid de hidrogen. Toate echipamentele de protecție și medicamentele vor fi distribuite instituțiilor medicale  și Asistenței Medicale Urgente Prespitalicești.