Autorizațiile de mediu emise pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din stânga Nistrului, prelungite de CSE
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat prelungirea, până la data de 31 decembrie 2023, a termenului de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberate pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din regiunea transnistreană. Decizia vine la aproape o săptămână după ce Energocom a anunțat prelungirea contractului de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică din stânga Nistrului (MGRES).
CSE a mai decis alocarea din Fondul de intervenție al Guvernului a sumei de 2,1 milioane de lei, necesare pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoanele refugiate.
Tot luni, 30 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis, la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune „care promovează interese străine”.
Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.
Anunțul a fost făcut de șeful SIS Alexandru Musteața în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 30 octombrie. Oficialul a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS.
„Reprezintă un pericol la adresa securității informaționale. Aceste posturi promovează constant narative manipulatoare, care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și a UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unei campanii de dezinformarea în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și grupul criminal Șor. În același timp, pentru exercitarea influenței hibride externe din partea actorului statal Federația Rusă (…)”, a afirmat Musteața.
Șeful SIS a mai anunțat că a semnat luni un ordin pentru blocarea a 31 de pagini web, „dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă”.
Prim-minstrul Dorin Recean a menționat că la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune „care promovează interese străine”.
„În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic.
Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara R. Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a scris Recean pe rețelele de socializare.