Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile publice locale vor putea…

Autoritățile publice locale vor putea oferi agențiilor teritoriale de asistență socială spații și bunuri în comodat

Imagine simbol

Autoritățile administrației publice locale de orice nivel vor putea acorda în comodat agențiilor teritoriale de asistență socială și prestatorilor de servicii din gestiunea acestora încăperi și alte bunuri necesare pentru desfășurarea activității. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat la ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului, conform unui comunicat de presă emis de Legislativ.

Proiectul de lege a fost elaborat de un deputat din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, cu scopul de a facilita accesul populației la măsuri de asistență socială. Astfel, se propune ca bunurile și încăperile să fie oferite gratuit, la cerere, fără organizarea unei licitații, însă cu condiția utilizării conform destinației prevăzute în contract.

După adoptarea reformei în sistemul de asistență socială „Restart”, au fost constituite zece agenții teritoriale de asistență socială, iar personalul direcțiilor raionale de asistență socială și protecție a familiei a fost transferat în cadrul noilor agenții. Respectiv, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a solicitat autorităților administrației publice locale amplasarea noilor agenții în aceleași încăperi unde au activat anterior angajații direcțiilor respective.

„Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară modificarea Legii asistenței sociale”, se arată în comunicat.

După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

ZdG a relatat recent că, deși în luna iulie 2023, Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, asigura că nu vor fi concedieri în sistemul asistenței sociale, la sfârșitul lunii decembrie, mai mulți asistenți sociali s-au trezit în pragul noului an fără un loc de muncă. Circa 30 de asistenți sociali din raionul Cahul au fost concediați fără explicații din cadrul fostei Direcții asistență socială, deși anterior li s-a comunicat că vor fi reangajați odată cu transferul la o nouă instituție formată în cadrul implementării reformei în sistemul asistenței sociale. 

Și o asistentă socială din raionul Ștefan Vodă nu cunoaște motivul exact pentru care a fost dată afară. Fiica ei susține că demisia ar reprezenta o răzbunare a rudei unui consilier local din PAS.