Autoritățile au promis salarii duble. Câți bani au primit lucrătorii medicali din R. Moldova care tratează pacienții de COVID-19
De când au fost înregistrate primele cazuri de infectare cu noul coronavirus în R. Moldova, autoritățile au anunțat mai multe măsuri de stimulare a medicilor și asistenților medicali, care sunt cel mai mult expuși riscului. ZdG a aflat de la câțiva lucrători medicali ce salarii au primit în această lună pentru că au luptat cu coronavirusul de tip nou.
La 9 martie a intrat în vigoare un ordin semnat de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, conform căruia, pentru indicatorul de performanță profesională „acordarea asistenței medicale cu COVID-19, în baza definiției de caz suspect/probabil/confirmat”, conducătorii instituțiilor-medicale vor oferi un supliment de 100% la salariul de funcție personalului implicat nemijlocit în realizarea acestui indicator.
O lună mai târziu, la 9 aprilie, Dumbrăveanu a precizat că „se acordă acest supliment în cuantum de 100%, în funcție de timpul real implicat în realizarea acestui indicator – tratarea persoanelor infectate, în funcție, sigur că, de perioada de activare a acestor spitale strategice pentru tratarea persoanelor infectate de coronavirus de tip nou”.
„Suplimentar, a fost luată decizia și, începând cu luna martie, va fi acordată posibilitatea pentru a acorda un supliment până la 50% din salariul de funcție și pentru personalul care este implicat în asistența medicală prespitalicească. Exact același indicator, același supliment va fi acordat și pentru asistența medicală primară, în limita resurselor financiare existente, dar până la 50% din salariul de funcție existent. Acestea sunt elementele-cheie care se referă nemijlocit la motivarea financiară a personalului medical care este implicat în lupta cu COVID-19. Și vreau să menționez că aceste suplimente vor fi acordate la categoriile menționate din sursele Fondului de Asigurări Obligatorii de Asistență medicală”, a declarat ministra.
Ce salarii au primit lucrătorii medicali
Un medic chirurg de la Spitalul Clinic al MSMPS, care nu a dorit să-i publicăm numele, a declarat pentru ZdG că, într-adevăr, a primit un adaos de 100% la salariu. Aceasta susține că secția chirurgie a fost transformată în secția de boli infecioase și a fost implicată în tratarea pacienților care suferă de COVID-19 din 16 martie, primind circa 10.700 de lei, salariul său tarifar fiind de puțin peste 5000 de lei.
Vadim Vișnevschi, medic de terapie intensivă la Spitalul Clinic Republican (SCR), a primit pentru luna trecută circa 24.000 de lei. Doctorul a menționat pentru ZdG că a avut în martie opt gărzi, dintre care una nu a fost cu pacienți infectați cu noul coronavirus. Vișnevschi a precizat că salariul său tarifar pentru o gardă este de circa 1000 de lei, la care s-a mai adăugat câte 1000 pentru indicatorii de performanță și pentru garda cu pacienții cu COVID-19.
O asistentă medicală dintr-un spital din capitală care primește pacienți depistați pozitiv la Covid-19 a primit un salariu cu aproximativ 3 mii de lei mai mare, respectiv, aproximativ 10 mii de lei. Aceasta, la fel ca și alți lucrători medicali din prima linie, a precizat pentru ZdG că salariul primit în plus a fost impozitat.
Rada Buga, o altă angajată în sistemul medical, a menționat că a primit, pentru 12 gărzi, peste 12 mii de lei net pentru perioada 25 martie – 7 aprilie. Aceasta s-a arătat indignată de mărimea impozitului.
Marin Budei, felcer, care a refuzat să discute cu ZdG, a scris anterior pe pagina sa de Facebook că nu a primit niciun supliment la salariu.
Am încercat să discutăm și cu medicii implicați în tratarea pacienților cu COVID-19 de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, primul destinat, dar aceștia au refuzat.
Directorul interimar, Sergiu Vasilița, ne-a spus că „toți au primit salarii cu majorarea de 100% la salariul tarifar. Absolut toți. Asta a fost verificat și nu o dată”, iar contabila a afirmat că: „majorarea asta a fost atât de prostească, nici nu vreau să vorbesc. În primul rând, CNAM nu a dat niciun ban. Adăugător la ce se vorbește la televizor nu s-a vorbit nimic. Când o să primim bani de la CNAM, atunci o să vă răspundem”.
În același timp, șefa Serviciului epidemiologie de la SCR, Iuliana Gomoja, a specificat că, spre exemplu, epidemiologii, care doar gestionează cazurile și oferă consultanță, dar nu sunt implicați în tratarea pacienților, nu au fost incluși în acea listă și că urmează să primească luna viitoare adaos la salariu, conform unei noi decizii a autorităților. Ca șefă de secție, aceasta a menționat că a inclus pentru colegii săi indicatori de 20%-50%, iar o asistentă a primit chiar 100%. Gomoja a mai adăugat că nu a auzit ca cei implicați nemijlocit în tratarea pacienților cu COVID 19 să se revolte.
Noi prevederi
La 10 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a publicat Dispoziția nr. 17, în care este stabilit:
- supliment în mărime de 50% la salariul de funcție pentru motivarea
financiară a personalului din cadrul asistenței medicale urgente prespitalicești, implicat în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19, în baza definiției de caz contact/suspect/probabil/confirmat; - supliment în mărime de până la 50% la salariul de funcție pentru motivarea financiară a personalului din cadrul asistenței medicale primare implicat nemijlocit în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19, în baza definiției de caz contact/suspect/probabil/confirmat, în limita resurselor financiare disponibile.
- spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de până la un salariu de bază: personalului Agenției Naționale de Sănătate Publică, personalului instituțiilor medicale, inclusiv personalului detașat, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19;
- mărimea concretă a sporului se stabilește de către conducătorul instituției, în funcție de aportul și profesionalismul angajatului în vederea prevenirii, controlului și tratării infecției COVID-19;
- sporul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate constituie parte a salariului și se include în calculul salariului mediu în toate cazurile de aplicare;
- sporul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate acordat nu participă la formarea salariului lunar pentru calcularea diferenței de salariu și nu se include în limita părții variabile a salariului lunar;
- pe perioada de acțiune a stării de urgență orele de muncă suplimentară prestată în afara duratei normale a timpului de muncă pentru personalul Agenției Naționale de Sănătate Publică, personalului instituțiilor medicale, inclusiv detașat, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19, se calculează în mărime ordinară, cu aplicarea sporului de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate;
Totodată, la 13 aprilie, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat că, până la 15 aprilie, persoanele implicate în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19 – medici, felceri, infirmieri și șoferi de ambulanță – vor primi suplimentul în măsură de 50% la salariu stabilit prin Dispoziția nr. 16 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.
„Mai mult, toți angajații IMSP Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească vor primi premiu în mărimea de 1500 lei cu ocazia sfintelor sărbători de Paști”, a anunțat CNAMUP.
Miercuri, 15 aprilie, unii asistenți medicali au publicat pe rețelele sociale mesaje privind adaosurile pe care le-au primit.
În același timp, în ultima perioadă, mai mulți lucrători medicali s-au arătat nemulțumiți de echipamentele pe care le primesc și au cerut ca acestea să fie suficiente și sterile.
Conform ultimelor informații oficiale, din numărul total de 2049 de persoane care au fost infectate cu noul coronavirus, 510 sunt lucrători medicali, patru dintre ei decedând.