Autoritățile au pornit peste 1000 de procese contravenționale în privința persoanelor care au încălcat regimul de autoizolare
Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, declară că organele de drept au pornit procese contravenționale în privința a 54 de agenți economici și peste 1000 de persoane fizice care au încălcat regulile și interdicțiile impuse în perioada stării de urgență.
„Avem 54 de agenți economici care nu s-au conformat și în privința acestora au fost pornite procese contravenționale. Colaboratorii de poliție au monitorizat peste 155 de mii de persoane care s-au aflat la autoizolare, iar acest număr se schimbă de la o oră la alta”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit lui Voicu, de la 17 martie și până în prezent au fost înregistrate circa 1 800 de apeluri la serviciul 112 prin care cetățenii au informat autoritățile despre anumite cazuri în care persoanele nu au respectat regimul de autoizolare.
Astfel, în privința persoanelor fizice au fost pornite 1132 de procese contravenționale.
Ziarul de Gardă a relatat anterior câteva dintre cazurile în care autoritățile au decis să amendeze persoanele pentru încălcarea regulilor impuse pe perioada stării de urgență:
- VIDEO/ O amendă cât pensia pentru doi ani. Istoria unei pensionare de 66 de ani amendată pentru că ar fi ieșit la magazin, după pâine
- DOC/ Amendat cu 22,5 mii lei pentru o plimbare într-o pădurice. Oamenii legii susțin că chișinăuianul ar fi interpretat greșit Dispozițiile Comisiei Situații Excepționale. Un avocat contrazice poliția
La 12 martie Parlamentul a aprobat modificări la Codul contravențional și cel penal cu privire la înăsprirea pedepselor în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.
Astfel, persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice și vor provoca răspândirea unei asemenea boli, vor fi pedepsiți (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 unităţi convenţionale (până la suma de 50 000 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani.
Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de până la 7 ani, în loc de 5 ani așa cum prevedea legislația până în prezent.
Codului contravențional a fost completat și cu un nou articol, intitulat „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”.
Potrivit noului articol, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se va sancționa cu amendă de la 22 500 lei la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 000 lei la 75 000 lei aplicată persoanei juridice. Totodată, prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice se va sancționează cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale.”