Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile anunță câte persoane s-au…

Autoritățile anunță câte persoane s-au înregistrat până acum pe platforma compensatii.gov.md

Procesul de înregistrare pe platforma online „compensatii.gov.md” este în plină desfășurare. Până în prezent, potrivit autorităților de la Chișinău, 194 370 de persoane s-au înscris pe platformă, iar 145 244 de cereri au fost depuse și expediate spre procesare.

„În acest sens, un rol esențial îl au asistenții sociali și bibliotecarii din comunități, care acordă asistență la înscrierea în sistem tuturor persoanelor care nu au echipament, acces la internet sau abilități necesare pentru a depune cererea personal. Pentru informații referitor la completarea cererii de compensații la energie, accesați https://compensatii.gov.md/ro sau telefonați la linia verde: 0 8000 5000. Programul de activitate: luni-vineri: 10:00-20:00. Sâmbătă: 10:00-16:00”, precizează autoritățile pe canalul oficial de Telegram, Prima Sursă.

Miercuri, 12 octombrie, platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Destinat cetățenilor care doresc să solicite compensații la energie, site-ul va fi utilizat pentru depunerea cererii și atribuirea unui grad de vulnerabilitate energetică, în baza acelei cereri.

Compensații la energie vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie și consumatorii casnici vor vedea în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.

Conform datelor Guvernului, banii alocați compensării creșterii tarifului la energie, disponibili în fondul de reducere a vulnerabilității energetice „ar permite reducerea în medie a facturii (prețului pentru un metru cub n.r.) la gazele naturale cu 12-13 lei”, a subliniat ministrul Spatari. „Este o valoare medie… și facturile vor putea fi reduse mai mult pentru cei mai vulnerabili și mai puțin pentru cei mai puțin vulnerabili”, a mai spus ministrul.