Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Au fost montate secvențele video…

Au fost montate secvențele video din momentul accidentului de la aeroport, în care a murit un motociclist și pasagera sa? Explicațiile șefului IGP

Sursa foto: Poliția R. Moldova

Oamenii legii nu știu, deocamdată, nici dacă mașina de patrulare a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), care a fost implicată în accidentul de la aeroport de sâmbătă, 21 octombrie, care a luat viața unui motociclist și a pasagerei sale, avea semnalul sonor pornit în momentul impactului, și nici cum a ajuns într-o secvență video cu accidentul rutier, publicată de Inspectoratul General al Poliției (IGP), să fie inclus sunetul unei sirene, ceea ce face să pară că motociclistul ar fi trebuit să fi observat mașina.

ZdG a solicitat un comentariu de la reprezentanții IGP, după ce mai multe persoane au afirmat că peste imaginile de la camerele de supraveghere ar fi fost adăugat sunetul sirenei. 

Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a afirmat că Poliția desfășoară o anchetă internă pentru a afla cum a ajuns sunetul sirenei în secvențele video cu accidentul.

„Acel video când a fost plasat, cu regret, nu ne-a permis timpul și nici împrejurimile de acolo ca să avem un video calitativ scos de la fața locului. A fost un video fixat și transmis din colegi în colegi, până a ajuns la comunicatorii IGP-ului, unde era cu acel sunet. Nu vreau să justific că a fost o coincidență sau un act intenționat. Acest lucru urmează să fie stabilit de ancheta de serviciu privind acest aspect. 

Acest sistem video de monitorizare nu are un semnal audio, dar dacă a fost o coincidență în procesul când se înregistra de pe monitor, cu telefonul, acel video, sau că a fost ceva intenționat o să fie stabilit ulterior”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Totodată, șeful IGP a spus că videoclipul ar fi fost publicat pentru a arăta momentul ciocnirii dintre mașina INSP și motocicletă, la scurt timp după accident, când ar fi apărut speculații.

„Când am publicat acest video nu am încercat să justificăm sau să aducem anumite scuze, că mașina era cu girofar sau cu sunetul pornit. Nici într-un comunicat nu o să găsiți aceste fraze. Știam că trebuia demarată o urmărire penală care să stabilească toate circumstanțele. La acea etapă erau câteva acuzații în adresa poliției, apărute rapid în spațiul public: că mașina a lovit frontal motociclistul, că mașina poliției îl urmărea pe acel motociclist. Scopul nostru era de a arăta cum a fost momentul impactului și unde, nu de a justifica sau a dezbate celelalte versiuni”, a mai comunicat oficialul.

În plus, Cernăuțeanu a menționat că mașina de poliție nu avea prioritate.

„Excludem această versiune, pentru că regulamentul circulației rutiere stabilește că chiar dacă mijlocul de transport cu regim de prioritate se află într-o intersecție, el trebuie să se asigure că nu există nici un pericol și după aceasta să traverseze (…)”, potrivit șeful IGP.

Totuși, întrebat dacă IGP va lăsa clipul video pe rețelele de socializare fără a menționa că sunetul nu corespunde imaginilor, acesta a spus că Poliția „își asumă” postarea.

Polițistul care conducea mașina de patrulare a INSP a fost reținut pentru 72 de ore, sâmbătă, „pentru ca măsurile procesuale să fie asigurate urgent și obiectiv, inclusiv pentru a exclude orice fel de interpretări în cadrul documentării”.

Un grav accident rutier, soldat cu decesul a două persoane, a avut loc sâmbătă, 21 octombrie, în jurul orei 12:30, la intersecția bulevardului Dacia din capitală cu drumul de ieșire de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit unui comunicat al Poliției, în accident a fost implicată o mașină de patrulare a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) și o motocicletă.

„Conform informațiilor preliminare, o motocicletă care se deplasa pe bd. Dacia s-a tamponat cu o mașină de patrulare care aparține Inspectoratului Național de Securitate Publică. În urma impactului, conducătorul motocicletei și pasagerul său au decedat la fața locului”, se arată în comunicat.

Totodată, potrivit comunicatului, „aspectele de examinare a anchetei sunt ținute la control personal de către șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu”.